Ga terug Email Link
+ servings

Ovenschotel met bloemkool en gehakt

Bloemkool en broccoli, aardappels, (al-dan-niet vegetarisch) gehakt en bechamel-kaassaus. Deze ovenschotel viel hier bijzonder goed in de smaak! Een nieuwe familie-favoriet!!!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Oventijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Aardappels Vlees Groenten, Bechamelsaus met mozzarella, Bloemkool en broccoli, Bloemkool met een sausje, Ovenschotel, Ovenschotel met bloemkool, Zowel vlees als vegetarisch
Porties: 6 personen
calorieën: 581kcal

Ingrediënten
 

  • 1,2 kg Aardappelen
  • 1 Bloemkool
  • 1 stronk Broccoli
  • 300 gram Gehakt (half om half)
  • 200 gram Vegetarisch rul gehakt
  • 4 eetlepels Bloem
  • 50 gram Boter
  • 150 gram Mozzarella (geraspt)
  • 400 ml Melk
  • Nootmuskaat
  • Zout, peper

Bereiding
 

  • Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Schil de aardappelen en snij ze in niet te grote stukken. Kook de aardappels gaar met een snufje zout. Verdeel de bloemkool en de broccoli in roosjes en kook gaar in ruim water met wat zout. Zelf heb ik de bloemkool en broccoli in aparte pannen gekookt omdat manlief niet van broccoli houdt. Maar als dat in jouw gezin niet zo is, kook ze dan gerust samen. Giet af als de broccoli en bloemkool gaar zijn. Bak het vegetarische rul gehackt in 2 eetlepels olie. Bak daarna het half-om-half gehakt rul in 2 eetlepels olie. Breng het gehakt op smaak met zout en peper.
  • Vet twee (of 3) ovenschalen in met wat olijfolie. Verdeel de aardappelblokjes over de bodem. Verdeel daar het rul gehakt (vlees en/of vega) over. En daarover weer de bloemkool- en broccoliroosjes. Prak de bloemkool en broccoli iets fijn, zodat het een beetje een gelijkmatige laag vormt.
  • Maak de bechamelsaus: smelt in een steelpan de boter op een laag pitje. Roer, als de boter gesmolten is, de bloem erdoor. Laat een minuutje garen en giet er dan een beetje melk bij. Roer goed door tot alle melk is opgenomen en giet er dan steeds wat meer melk bij tot je een mooie gladde saus hebt. Verwarm tot de saus de juiste dikte heeft. Rasp er wat nootmuskaat over en breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer er dan 125 gram van de geraspte mozzarella door. Roer tot de kaas is gesmolten. Verdeel de bechamel-kaassaus over de ovenschotels. Strooi het restje geraspte mozzarella erover.
  • Zet de ovenschotels ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bechamel-kaassaus licht begint te kleuren. Zet eventueel nog even de grill aan.
  • Schep op, en zorg dan dat je alle lagen meeschept: aardappels, gehakt, bloemkool en broccoli en bechamel-kaassaus.
  • Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie (nog even in het engels)

Sodium: 495mg | Calcium: 306mg | Vitamin C: 176mg | Vitamin A: 1121IU | Sugar: 9g | Fiber: 11g | Potassium: 1762mg | Cholesterol: 80mg | Calories: 581kcal | Trans Fat: 1g | Saturated Fat: 13g | Fat: 27g | Protein: 31g | Carbohydrates: 57g | Iron: 6mg
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat weten wat je er van vond!