Ga terug Email Link
+ servings

Vietnamese loempia's met vegetarisch gehakt

Zelfgemaakt en vegetarisch! Met vega gehakt van zo'n poedertje. Misschien zelfs wel lekkerder dan de loempia's van de loempia-kar...
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Vietnamees
Trefwoord: Lekker vegetarisch, Zelfgemaakt
Porties: 15 loempia's
calorieën: 181kcal

Ingrediënten
 

  • 15 loempiavellen
  • 1 zakje Vegan gehaktmix poeder (instant)
  • 50 ml Olijfolie
  • 100 gram Uien (bijv uit een zakje hutspotgroenten)
  • 150 gram Peen (bijv uit een zakje hutspotgroenten)
  • 3 tenen Knoflook
  • 50 gram Glas noodles
  • 1 Ei
  • ½ theelepel Zout
  • ¼ theelepel Witte peper
  • ½ theelepel Suiker
  • 1 theelepel Bouillonpoeder (groentebouillon)
  • 2 theelepels Vissaus
  • 1 liter Zonnebloem olie
  • Sweet chili saus

Bereiding
 

  • Zet alle ingrediënten klaar. Breng wat water aan de kook en laat de glas noedels weken. Giet af en laat even afkoelen. Knip dan de glasnoedels in stukjes van een paar centimeter.
  • Snij de ui en peen fijner. Snij de tenen knoflook fijn. Splits het ei (de eierdooier heb je niet nodig voor dit recept).
  • Maak het vegetarische gehakt aan, volgens de aanwijzing op de verpakking (in mijn geval 150 gram poeder + 270 ml water + 45 ml olijfolie). Kneed de ui, wortel, knoflook, het eiwit en fijngeknipte glasnoedels, samen met het zout, de suiker, bouillonpoeder, witte peper en vissaus door het vegetarische gehakt. Dek de mengkom af en zet een half uur in de koelkast. Laat in de tussentijd de loempiavellen ontdooien.
  • Leg een loempiavel als een ruit voor je op het werkblad. Schep er een flinke eetlepel gehakt-mengsel op, halverwege het midden en de onderste punt.
  • Vouw de onderste punt van het loempiavel over de vulling en trek het strak. Rol het loempiavel tot halverwege en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol daarna verder door zodat de zijkanten vast komen te zitten. Bestrijk de laatste punt van het loempiavel met wat water en rol dicht.
  • Herhaal dit met de andere loempia's.
  • Giet een liter zonnebloemolie in een pan en verhit tot 180 graden (check met een kook-thermometer - of gebruik een frituurpan). Bak een stuk of drie loempia's tegelijk in ongeveer 5 minuten mooi bruin en knapperig.
  • Laat even op een keukenpapiertje uitlekken en íetsje afkoelen. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je de volgende paar loempia's bakt.
  • Serveer met wat sweet chili saus.
  • Eet smakelijk!
  • Nou, nog ééntje dan...

Notities

Frituren doe je natuurlijk in een ruime hoeveelheid olie. Om te bepalen hoeveel van die olie je daadwerkelijk binnen krijgt met de loempia's heb ik de hoeveelheid frituur-olie voor en na het frituren gewogen. Het verschil tussen die twee metingen (64 gram) heb ik gebruikt voor het berekenen van de voedingsinformatie voor 15 loempia's. Per loempia heb ik 1 theelepel sweet chili saus gerekend.

Voedingswaarde per portie (nog even in het engels)

Sodium: 203mg | Calcium: 9mg | Vitamin C: 1mg | Vitamin A: 1687IU | Sugar: 3g | Fiber: 2g | Potassium: 51mg | Cholesterol: 11mg | Calories: 181kcal | Trans Fat: 1g | Saturated Fat: 1g | Fat: 10g | Protein: 6g | Carbohydrates: 17g | Iron: 1mg
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat weten wat je er van vond!