Kip met uien en Sumak (Al-Mesakhan)

door | 9 nov 2018 | avondeten, brood, hoofdgerecht, Jordanees, kip, recept

Dit gerecht is echt ideaal voor de vrijdagavond! Het is heel makkelijk, anders-dan-anders door de sumak, en gewoon hartstikke lekker! Mijn moeder is een paar jaar geleden op vakantie was geweest naar Jordanie, en toen heeft ze het boek “Jordanian Cooking” voor me meegenomen als souvenirtje. We hebben toen een kookworkshop gehouden, met onze familie en de familie van haar reisgenote, waarbij we allerlei Jordanese gerechten hebben gemaakt. En dit was er één van. Het oorspronkelijke recept is met Turks brood, ipv gewoon wit brood, maar dat had ik even niet voorhanden. Maar met gewoon wit brood is het ook heerlijk!

Ingrediënten
3 Kippenpoten
5 Uien
2 eetlepels olijf olie
1/2 wit brood
3 eetlepels sumak *)
2 eetlepels pijnboompitten
1 theelepel zout
1 teen knoflook
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel nootmuskaat
2 laurier blaadjes
1 bouillontablet (kip)
1 theelepel zout
1 1/2 liter water

Bereiding
Leg de kippenpoten in een grote pan en voeg een in vieren gesneden ui, de hele teen knoflook,
kaneel, zwarte peper, versgemalen nootmuskaat, laurier blaadjes, het bouillon blokje, en het water toe.
Breng aan de kook en laat de kip 35-40 minuten sudderen. Schep de kippenpoten uit de pan en laat afkoelen (bewaar de bouillon — je kunt hier later nog heerlijke soep van maken!). Ze koelen sneller af als je het vel eraf trekt en evt het bot uit de poot trekt. Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de Sumac met het zout. Snijd de overige uien in halve ringen. Verhit olie in een koekenpan en bak de uien glazig in 10-15 minuten. Pluk de kip van de botten af. Strooi het Sumac-zout mengsel over de kip en roer goed door. Voeg het ui-mengsel toe en roer goed door.

Vet een bakplaat/ovenschaal/braadslee in met wat olijfolie. Scheur de boterhammen in stukken en verdeel het brood in de schaal. Sprenkel een paar eetlepels (een stuk of 6) bouillon over het brood. Verdeel het kip-ui-sumac-mengsel over het brood en strooi de pijnboompitten erover.
Bak dit 20-25 minuten in een voorverwarmde oven (175C°).

Serveer met een salade.  **)

Eet smakelijk!

Ze vonden het heerlijk! De schaal ging schoon leeg!        🙂

*) Sumak, Sumac of Somak — te koop in de toko, of online.

**) Ik heb er een eenvoudige “salade” van komkommer en tomaten bij gegeven. Zónder dressing, dan eten de kinderen het vaak beter.

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *