Citroensiroop

door | 13 jun 2023 | Hollands, oma's recept, recept, tussendoortje, zoet

Vorige week is een dierbare tante overleden. Eigenlijk was ze geen échte tante, als in: geen zus van mijn vader of moeder, maar ze was meer dan 70 jaar bevriend met mijn moeder. Ze werkten beiden als jong meisje bij dezelfde baas, werden vriendinnen en zijn dat hun hele leven gebleven. Ze was er dus al vér voordat ik geboren werd en zelfs nog voordat mijn moeder verkering kreeg met mijn vader. Ze was er dus altijd al, toen ik klein was, ze was bij alle verjaardagen en feestjes en ik heb fijne herinneringen aan logeren bij haar thuis. De laatste tijd ging haar gezondheid echter achteruit. Toen ik haar voor mijn verjaardag aan de telefoon had vroeg ze of ik misschien een recept had van citroensiroop. Daar had ze zo’n trek in en dat wilde ze gaan maken als ze weer een beetje op de been zou zijn. Nou, dat had ik natuurlijk wel. Ik heb het recept gekopieerd en meegegeven aan mijn moeder. Maar omdat het er eigenlijk niet echt naar uitzag dat ze op korte termijn zelf in de keuken zou kunnen staan, besloot ik om het voor haar te maken. Met Pinksteren, toen we bij mijn moeder waren, ben ik een flesje siroop naar haar gaan brengen. Ze had zelfs nog plannen om van ander fruit ook siroop te maken. Maar daar is natuurlijk niet meer van gekomen.  Ik weet niet of ze deze nog geproefd heeft.
Dit recept is goed voor ongeveer 750 ml. Ik had eigenlijk drie flesjes van 250 ml, maar van het derde flesje schoot de dop los, terwijl ik ‘m op zijn kop zette. Zonde!  Tante verheugde zich op een lekker glas, zoals ze vroeger in de zomer als het warm was had gedronken: een beetje siroop met een scheutje wodka, aangevuld met 7-up. Dat heb ik nog niet geprobeerd. Wij hebben het gewoon als limonade gedronken. Ook erg lekker. Zeker met dit warme weer.

Ingrediënten
6 citroenen
500 gram kristalsuiker
250 ml water

Bereiding
Steriliseer één of meerdere flessen in kokend water. Zorg ook dat je trechter, zeef en lepel goed schoon zijn.
Doe het water met de suiker in een pannetje met dikke bodem en breng aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes koken tot alle suiker is opgelost.
Was één van de citroenen goed en rasp daarvan de schil. Pers de citroenen uit. Zorg dat er geen pitten in het sap zitten.
Voeg het citroensap en de citroenrasp toe aan het suiker-mengsel, breng terug aan de kook en laat nog ongeveer 10 minuten heel zachtjes doorkoken. Roer regelmatig even door.

Schenk de siroop door een zeef en vul de fles(sen) tot de rand. Sluit de fles(sen) goed af en zet zo’n 10 minuten op de kop. Laat daarna volledig afkoelen. Bewaar de siroop op een donkere plek met een -ongeveer- constante temperatuur, bijvoorbeeld in je voorraadkast. En na het openen in de koelkast.

Aanlengen met water: ongeveer 1 deel siroop met 7 delen water.
Proost!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Lemon curd

Limoncello-ijs met lemoncurd

Ingemaakte citroen

Trifle met lemon curd

“Melting Moments” koekjes

Sint Pannekoek

Griekse kippensoep met citroen en ei

Komkommer-kiwi-kervel water

 

Vruchtenbowl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *