Kersen in rode wijnsiroop

door | 19 aug 2023 | nagerecht, no-bake, recept, vegetarisch, zoet

Het is zó lang geleden dat ik voor het laatst een recept op mijn blog heb gezet, dat ik even over een drempel heen moet, zeg. Ik schuif dit blogje al ruim een week voor me uit, maar ik denk dat ik er maar het beste gewoon weer in kan springen. Dus húp, daar gaat ‘ie…
Hier hád eigenlijk een hiep-hiep-hoera-zoonlief-is-geslaagd blogje moeten staan. Twee maanden geleden al. Wij -zijn ouders- vonden de examens heel spannend. Ik moest eerlijk gezegd niet aan nóg een jaar middelbare school denken. Onze examenkandidaat leek zich er absoluut niet druk om te maken en heeft dan ook amper voor zijn examens geleerd. Maar zijn -ogenschijnlijke- zelfvertrouwen was helemaal terecht: hij is geslaagd! De dag dat we de uitslag kregen, 14 juni was dat, zijn we uit eten geweest om het heuglijke nieuws te vieren. Toen we onderweg naar huis waren belde mijn schoonzus dat mijn moeder was gevallen met haar fiets en in het ziekenhuis lag. Het was een eenzijdig ongeluk, waarbij ze gelanceerd is en op haar hoofd is geland. Lang verhaal kort: mam bont en blauw, 1 week ziekenhuis, 3 weken zorgcentrum en veel zorgen. Ze is gelukkig inmiddels weer thuis en nu is er weer ruimte voor andere dingen in mijn hoofd. Waaronder mijn blog.
Het recept voor deze kersen heb ik van onze meester-kok op de opleiding. Ik heb het al een paar keer gemaakt en het is elke keer een succesnummer. Het is alleen wel een beetje moeilijk om goed op de foto te zetten, met die donkere kersen. Ik heb de kersen dit keer geserveerd met roomijs en bitterkoekjes-kruimels. Maar met hangop (uitgelekte yoghurt) en pistachenootjes is ook heel erg lekker.
Het ontpitten van de kersen is wel even een klusje. Op internet vond ik de tip om kersen te ontpitten door ze op de hals van een wijnfles te leggen en met een eet-stokje de pit erdoor te drukken. Maar zelf vind ik het veel makkelijker om de kers gewoon doormidden te snijden langs de pit, de twee helften van elkaar te draaien en de pit er met een klein lepeltje uit te scheppen.
De bitterkoekjes vond ik er heerlijk bij, maar je kunt natuurlijk ook andere koekjes gebruiken, of nogatine. Het is wel handig om te beginnen met een laagje koekkruimels. Dat voorkomt dat het bolletje ijs over het bord gaat glijden.
Nou, de kop is er weer af. Ik ga mijn best doen om weer regelmatig een recept op mijn blog te zetten. Ik heb nog een voorraadje aan recepten en foto’s, want ik heb natuurlijk wel gekookt, de afgelopen tijd.

Ingrediënten
250 ml rode wijn
400 gram kersen
200 gram kristalsuiker
1 vanillestokje
2 bolletjes roomijs p.p.
2-3 bitterkoekjes p.p.

Bereiding
Doe de rode wijn met de suiker in een steelpan. Snij het kaneelstokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg én het doorgesneden stokje in de steelpan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur inkoken tot een siroop. Neem, als er nog ongeveer een vijfde van de oorspronkelijke hoeveelheid over is, de pan van het vuur. Verwijder het vanillestokje en laat afkoelen.
Ontpit intussen de kersen. Doe de ontpitte kersen met de siroop in een afsluitbare bak, roer goed door en zet in de koelkast. Laat een dag marineren.

Verkruimel de bitterkoekjes, bijvoorbeeld in een keukenmachine.
Schep een paar eetlepels bitterkoekjes-kruimels op een bordje en schep daar twee bolletjes roomijs op. Schep daar wat kersen en siroop over en naast.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Vruchtenbowl

Perziken uit de oven

Gegratineerde peren met bitterkoekjes

Aardbeien-rabarber crumble

Vanille roomijs

Kip in de Hoed

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Couscous met lupinebonen, kersen en pistachenoten

Eendenborstfilet met kersen

1 Reactie

  1. Nicolet

    Leuk dat je terug bent! Hopelijk heb je weer inspiratie genoeg om vaker wat te plaatsen. Dit lijkt me heel lekker!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *