Broodpudding met Baileys en banaan

door | 23 apr 2023 | banaan, brood, Hollands, nagerecht, oven, recept, vegetarisch, zoet

Dit is echt een waanzinnig lekker toetje! Ik vind het verbazingwekkend dat je met oud brood zo iets lekkers kunt maken. Ik had flink wat brood over. Ik weet niet hoe jullie brood-management is, maar ik ben er -op zijn zachtst gezegd- niet zo heel goed in. Het ging een tijdje wel aardig toen ik mijn brood in de vriezer bewaarde. Maar mijn vriezer zit nu vol met allerlei andere dingen, waardoor er geen brood meer bij past. En dus probeer ik het met een paar halfjes “extra lang lekker” brood in de broodtrommel uit te zingen tot het volgende bezorgmoment. Meestal zijn we met zijn drieën, en als Lone thuis is met zijn vieren. Er zijn dagen dat zowel manlief als zoonlief het ene brood na het andere verslinden. En er zijn dagen dat ze amper een boterhammetje eten.
Als ik nog brood over heb als het nieuwe brood bezorgd wordt, dan plak ik er een stickertje met “oud” op en schuif ik het naar de linkerkant van de broodtrommel. Die restjes kunnen we dan gebruiken voor broodkruim, wentelteefjes of tosti’s. Of broodpudding, zoals dit keer. Ik had bruin brood over, maar met wit brood is het misschien nog wel lekkerder. Maar ja, het witbrood, dat gaat meestal wel als eerste op.
Het recept vond ik in: Jamie – de basis van het koken van Jamie Oliver.

Ingrediënten
1/2 oud brood
50 gram boter (op kamertemperatuur)
150 gram kristalsuiker
1/2 vanillestokje
8 eieren
400 ml slagroom
500 ml melk
150 ml Baileys
5 bananen
poedersuiker om te bestrooien

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden
Snij de korsten van de boterhammen en besmeer de boterhammen met boter.

Klop de eieren met de suiker luchtig. Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Klop het merg met de slagroom, Baileys en melk door het ei-mengsel.
Vet een grote ovenschaal (of twee kleinere ovenschalen) in met wat van de boter.

Doop de boterhammen één voor één in het ei-room-mengsel en leg die op de bodem van ovenschaal. Pel de bananen en snij ze in plakjes. Leg een laag bananenplakjes op de eerste laag brood en leg daarbovenop lagen brood dat in het ei-mengsel is gedoopt tot het brood op is. Giet de rest van het ei-mengsel erover.

Strooi er ruim poedersuiker over en zet de schaal ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot de broodpudding mooi is opgebold en aan de rand stevig is, maar in het midden nog wiebelig.

Laat afkoelen en opstijven.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Broodpudding met appel

Broodpudding van oude oliebollen

Broodpudding van croissants met karamelsaus

Wentelteefjes van suikerbrood, met kaneelijs

Ananas-mango-banaan crumble

Bananasplit

Crème Brûlée

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *