Salade van koolrabi en aardbei

door | 20 apr 2023 | bijgerecht, lunch, no-bake, recept, salade, snel, vegetarisch

Kennen jullie koolrabi? Ik kén het wel, dat wil zeggen: ik weet wat een koolrabi is en we hebben het ook wel een paar keer gegeten. Maar niet zo vaak en ik moet eerlijk zeggen dat als ik er spontaan een voor mijn neus zou krijgen, dat ik niet zo één-twee-drie uit mijn hoofd zou weten hoe ik het klaar zou moeten maken. Maar ik kwam toevallig een leuk receptje tegen in het kookboek “12 Maanden lekker eten” van AH: een rauwkost salade met aardbeien.
Meteen een mooie gelegenheid om te oefenen met mijn snij-technieken. Voor deze salade moet je de koolrabi “brunoise” snijden. Dat betekent in blokjes. Ik heb wel een beetje gesmokkeld. Bij de lessen moeten het echt allemaal mooie vierkantjes zijn, maar daar moet je dus heel veel voor weg snijden om een rechthoekig stuk over te houden, zonder schuine kantjes of ronde stukjes. Maar dat vind ik zonde, dus ik heb hier óók de schuine kantjes gebruikt.
Ik vond het een súper lekkere salade: de aardbei is heerlijk zoet, lekker met die limoen. De koolrabi-blokjes zijn lekker knapperig en het gesnipperde sjalotje geeft lekker wat pit. Ik vond ‘m alleen een beetje nat. Misschien dat ik ‘m een volgende keer een beetje moet laten uitlekken.

Ingrediënten
1 koolrabi
250 gram aardbeien
1 limoen
1 sjalot
1 eetlepel honing
een bosje koriander
3-4 eetlepels olijfolie
zout, peper, olie

Bereiding
Rasp de schil van de limoen. Pers daarna het sap uit de limoen. Giet het limoensap in een mengkom en giet er drie of vier eetlepels olijfolie bij. Klop met wat zout en peper tot een emulsie. Proef even en breng indien nodig verder op smaak met zout, peper, limoenssap of olijfolie (als het te zuur is).

Schil de koolrabi en snij in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Snij de plakken in repen en vervolgens in blokjes. Doe de blokjes in de dressing en roer goed door. Laat een half uur marineren. Pel en snipper de sjalot. Roer de sjalot door de koolrabi blokjes.

Was de aardbeien en laat ze goed uitlekken. Snij de kroontjes er af en snij ze in vieren. Roer de limoenrasp erdoor en laat ongeveer een half uur intrekken.
Roer de aardbeien door de koolrabi-blokjes.
Hak de korianderblaadjes fijn en roer die door de salade.
Laat indien nodig de salade een beetje uitlekken voor je ‘m opschept.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spinaziesalade met aardbeien, feta en pijnboompitten

Lente-salade met gegrilde groene asperges, aardbeien en mozzarella

Rösti, hamburger en salade van geschaafde zomergroenten

Wraps met gerookte kip, mango en munt-limoendressing

Rood-geel-groen-salade

Mam’s Meloen-selleriesalade

Tomatensalade met granaatappelpitjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *