Mosterd

door | 19 mei 2023 | bijgerecht, no-bake, recept, saus, vegan, vegetarisch

Hieperdepiep hoera! Ik ben 50! Ja, sinds dinsdag -16 mei-  al eigenlijk, maar ik kwam er niet eerder aan toe om een blogje te schrijven. Op mijn verjaardag zelf heb ik gewoon nog gewerkt, en eind van de middag kwam mijn moeder hier heen. Woensdag zijn mam en ik gezellig samen een dagje uit geweest, naar paleis ’t Loo. Dat is helemaal verbouwd en vernieuwd en sinds kort weer open. We hebben genoten! Gisteren was er een familiedag van Edwin’s familie waar we even naar toe zijn geweest. En vandaag had ik eindelijk tijd voor mijn blog.

Ik vind dat 50 worden op zich niet zo’n ding, hoor. Ik voel me eerlijk gezegd nog steeds niet veel ouder dan 30. Een beetje grijzer, misschien. En wat dikker.
Maar het is natuurlijk wel een mooie mijlpaal. En nu weet ik dus eindelijk ook waar Abraham en Sarah de mosterd halen. En dat leek me een mooie gelegenheid om zelf mosterd te maken en een mosterd recept op mijn blog te zetten. Ik moet er wel bij zeggen dat ik zelf eigenlijk helemaal niet van mosterd hou. Ik vind het veel te scherp. Als smaakmaker vind ik het wel lekker: bijvoorbeeld door ’t gehakt, in een dressing of in een soep of saus. Maar ik zal echt nooit een klodder mosterd op een bitterbal, kroket of blokje kaas eten. De foto is dus een beetje nep. Nou ja, mijn mannen hebben de kaas met mosterd op, maar ikzelf niet. De mosterd is iets zuurder en scherper dan we normaal hebben, vond Edwin. Maar ik heb meestal ook geen grove mosterd in huis. Ik koop altijd gladde omdat ik geen pitjes of vliesjes in mijn dressing wil. Je kunt een beetje spelen met de verhouding van geel en zwart mosterdzaad, om het gladder/grover en meer of minder pittig te maken. En als je gladder wilt, dan zou je de mosterdzaadjes minstens een nacht kunnen laten weken in de azijn. Als je ze langer weekt, dan zijn ze makkelijker fijn te malen. Het is niet moeilijk om te maken en leuk om eens zelf te proberen.

Ingrediënten
15 gram geel mosterdzaad
15 gram zwart mosterdzaad
50 gram appelazijn
1/2 theelepel kurkuma
2 theelepels rietsuiker
zout, peper

Bereiding
Doe het mosterdzaad met de azijn in een kommetje en laat minstens 4 uur (maar langer mag ook) weken. Doe dan de kurkuma en suiker erbij en maal met de keukenmachine een minuut of vijf tot de mosterd lekker smeuïg wordt. Je zou de zaadjes ook in een vijzel kunnen fijn malen.

Proef even breng op smaak met zout en peper.
Lekker bij de bitterballen, een kroket of met kaas.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zelfgemaakte chorizo-paprika bitterballen

Zelfgemaakte ketchup

Mayonaise

Röstirondjes met gepocheerd ei en Hollandaisesaus

Súper lekkere dipsaus

Joppiesaus

Mosterdsoep met kaas en pastinaak

Kipburgers met honing-mosterd saus

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *