Zelfgemaakte ketchup

door | 23 jan 2020 | avondeten, bijgerecht, burger, recept, saus, vegetarisch

Jullie, mijn trouwe bezoekers, hadden het vast al gemerkt: we zijn mijn blog aan het veranderen. Achter de schermen werken we hard aan IkHouGewoonVanEten, om het allemaal nóg mooier en gebruikersvriendelijker te maken. Nou ja, eigenlijk werkt vooral Edwin daar hard aan en geef ik vanaf de zijlijn wat commentaar. En ik  kokkerel, fotografeer en blog gewoon door of er niets aan de hand is.
We zijn nog op zoek naar de beste layout en de mooiste “look”, dus het kan zijn dat het allemaal nog een paar keer verandert. Én dat sommige handigheden op mijn site opeens even verdwijnen of niet goed meer werken. Dat bijvoorbeeld opeens de zoek-functie of de navigatie-balk weg is. We hopen dat jullie daar even geduld mee hebben. Als het goed is wordt het allemaal heel mooi!
Vanavond aten we broodjes hamburger met zelfgemaakte ketchup. Die ketchup had ik gisteren, op mijn vrije woensdag, al gemaakt. Het recept voor de ketchup komt uit het kookboek van de Burgermeester. Ik heb gewone hamburgers in de supermarkt gekocht en ik was van plan om vegetarische linzen-burgers erbij te maken. Maar omdat ik vergeten was om de linzen in de week te zetten (dom, dom, dom…), hebben we gewoon maar even een vegetarische hamburger in de supermarkt gekocht.
Hieronder het recept voor de ketchup. Dit recept geeft ongeveer een liter ketchup. Je kunt, volgens het Burgermeester-boek, de saus ongeveer een week in een afgesloten potje in de koelkast bewaren. Ik heb nu één potje in de koelkast en de rest heb ik in zakjes in de vriezer gedaan. Lekker voor een andere keer.
Het voelt trouwens wel een beetje nep om voor zelfgemaakte ketchup blikjes tomatenpuree te gebruiken. Ik ga toch ook nog eens op zoek naar een recept zónder tomatenpuree.

Ingrediënten voor de Ketchup
1 kilo tomaten
1 winterwortel
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
1 laurierblaadje
35 gram suiker
35 ml witte wijnazijn
1 theelepel zout
2 blikjes tomatenpuree
olijfolie

Bereiding
Pel de ui en snij in stukken. Schil de wortel en snij in stukjes. Was de stengel bleekselderij en snij in stukjes. Pel de teen knoflook en snij fijn. Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en fruit daarin de ui, wortel, selderij en knoflook zachtjes aan. Roer regelmatig. Snij intussen de tomaten in grove stukken. Doe na een paar minuten de tomaten, laurier, rozemarijn, en tijm erbij in de braadpan.

Laat 1 uur op een laag pitje pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe.

Laat het tomaten-mengsel afkoelen. Als het (voldoende) afgekoeld is, pureer dan het tomatenmengsel met de passeerzeef. Breng de saus aan de kook en doe de suiker, azijn, en het zout erbij. Roer als laatste de tomatenpuree erdoor.

Laat de ketchup afkoelen en doe dan zoveel als je denkt nodig te hebben in een week in een potje. Doe de rest in porties in diepvries-bakjes of -zakjes en vries het in.

Wij aten de ketchup op een broodje hamburger. Onze burger was als volgt opgebouwd: broodje-mayo-sla-burger-tomaten plakjes-plakjes augurk-ketchup-gebakken uienringen-gebakken ei. Maar je kunt ‘m natuurlijk bouwen zoals je zelf lekker vindt. Maar je kunt de ketchup natuurlijk ook gewoon met frietjes eten. Of op een broodje knackworst. Of met je chips, ofzo.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Vegetarische pompoenburgers

Zelfgemaakte hamburgers

Burger met spek en appel

Pompoen-pecanburger

Cashewnotenburger

Broodje hamburger

Burger met gegrilde groenten, parmezaanse kaas en dragon mayonnaise

 

 

 

3 Reacties

 1. Alien

  Beste Elleny, heb je de vegetarische linzen-burgers op een ander moment alsnog gemaakt, en zo ja, zijn ze lekker geworden? Het lukte mij niet om het recept voor vegetarische linzen-burgers op jouw website te vinden. Ik zou deze ook graag gaan maken. Bij de Turkse winkel bij ons in de buurt worden ook bekende verseTurkse vleesgerechten (zoals köfte, Turkse kruidige burgertjes) in een vegetarische variant (volgens mij zijn deze ook van linzen gemaakt in de oven) verkocht. Dat lijkt mij ook zo leuk (en lekker!) om zelf te kunnen maken. Dank voor jouw inspirerende en duidelijk weergegeven recepten.

  Antwoord
  • Elleny

   Hai! Nee, die heb ik daarna niet meer gemaakt. Als ik vega-burgers maak, maak ik meestal de cashewnoten burger. Maar ik kan je het recept wel mailen als je wilt.
   Groetjes, Elleny

   Antwoord
   • Alien

    Dank voor het recept voor de vegetarische linzen-burgers Elleny! We hebben ze gemaakt en het was een groot succes. Hopelijk staat het recept voor de cashewnoten burger ook op jouw website, want dat klinkt ook heerlijk!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *