Oranjebitter

door | 27 apr 2023 | Hollands, overige, recept, tussendoortje

Lang leve de Koning! Hoera, hoera, hoera! En proost! Ik heb dit jaar voor Koningsdag oranjebitter gemaakt. Tot twee jaar geleden kende ik dat -eerlijk gezegd- niet. Maar toen zaten we in lockdown (of werkten we van mijn werk in ieder geval allemaal vanuit thuis) en kregen we een Koningsdag-box thuis bezorgd. Met daarin oranje popcorn, oranje borrelnoten, een oranje bloemenkrans en een flesje oranje bitter. Het was knal oranje en smaakte niet -zoals ik op basis van de kleur verwachtte- naar sinaasappel, maar naar anijs. Ik vond het hartstikke lekker!
En dit jaar dacht ik er op tijd aan om het zelf te maken, zodat het ook op Koningsdag klaar zou zijn. Er staan verschillende recepten op internet. Het is niet echt moeilijk, ofzo, maar je moet er wel op tijd mee beginnen. Hoe lang je het moet laten trekken, verschilt tussen de recepten. In sommige recepten staat 2 weken, in andere wel 6 weken. Bij mij is het twee weken geworden, want zó vroeg dacht ik er ook weer niet aan. Maar na twee weken was het ook al goed op smaak, hoor!
Vanmiddag, na een bezoekje aan de kleedjesmarkt, heb ik een glaasje op de Koning genomen. Heerlijk kruidig! Het was wel veel minder zoet dan die oranjebitter van twee jaar terug. Omdat ik eigenlijk vooral van zoete likeurtjes hou heb ik er een schepje suiker bij gedaan in mijn glaasje. Zo was het niet alleen lekker kruidig, maar ook lekker zoet.
Ik heb mijn oranjebitter met een drupje rode kleurstof wat bij gekleurd. Voor de smaak maakt het niet uit, maar het staat wel zo Koningsdagachtig.

Ingrediënten
500 ml wodka
500 ml water
2 sinaasappels
1 citroen
100 gram basterdsuiker
2 steranijs
8 groene kardemompeulen

Bereiding
Was de sinaasappels en de citroen en schil ze met een dunschiller. Leg de schillen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze in een oven van 50 graden ongeveer een uur drogen.
Kneus de steranijs en de kardemompeulen. Doe de schillen met de suiker en de grove stukken steranijs en kardemompeulen in een schone wekpot. Pers het sap uit de citroen en giet dat samen met de wodka in de wekpot. Doe de pot dicht en schudt even goed om. Laat de pot minstens twee weken staan en schudt regelmatig goed om.

Na (minstens) twee weken mag de pot open. Giet de vloeistof door een zeef met neteldoek (of bijvoorbeeld een koffiefilter). Verdun met de 500 ml water en giet in een afsluitbare fles.

Proost!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Komkommer-kiwi-kervel water

Vruchtenbowl

Free’s bananen-maracuja smoothie

Salade met Manchego, amandel en sinaasappel

Venkel-pickles met sinaasappel en dille

Vlierbloesem-sinaasappelgelei

Lemon curd

Jerk chicken met kokosrijst, mango-salsa en rum punch

2 Reacties

 1. ma

  doe je alleen de schillen van sinaasappel in de fles of ook uitgeperste sap?

  Antwoord
  • Criston

   Alleen de schillen (zonder wit) anders wordt het echt bitter/niet te drinken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *