Vlierbloesem-sinaasappelgelei

door | 24 mei 2020 | lunch, ontbijt, recept, saus, zoet

De vlierbomen staan weer in bloei, nu! Wij hebben een vlier in onze achtertuin, maar daar heb ik een beetje een haat-liefde verhouding mee. Hij bloeide jarenlang zo hoog dat ik niet bij de bloesem of de vlierbessen kon, dus ik kon er niks mee. De vogels in de buurt konden er wél bij en aten hun buikje rond aan de vlierbessen, getuige de blauw-zwarte flatsen onder de boom. Sinds ik een keer radicaal aan het zagen ben geweest, groeien er van onderaf ook wat nieuwe takken en daar kan ik wel bij. Het bovenste deel is nu voor een groot deel overwoekerd door de klimop en is een waar vogeltjes-paradijs. Maar nu staat de vlier dus in bloei. Prachtig, die witte bloemetjes. En héérlijk, die zoete, geur. In een opwelling besloot ik de bloeiende vlierbloesem waar ik bij kon gauw nog even te plukken voor het zou gaan regenen. En daarna heb ik gegoogled wat ik er eens mee zou maken. Mijn oog viel op dit recept uit Trouw. Bij mij is het meer gelei geworden dan jam. Misschien had ik ‘m nét iets langer moeten laten doorkoken. Maar de gelei is heerlijk zacht, met een gewéldige, fris-zure sinaasappelsmaak en een heerlijk zacht zoete nasmaak van de vlierbloesem. Héérlijk met wat boter op een cracker.

Ingrediënten
400 ml versgeperste sinaasappelsap
2 handsinaasappels
ongeveer 10 grote schermen bloeiende vlierbloesem
1 pak geleisuiker (500 gram)

Bereiding
Pluk de vlierbloesem bij voorkeur als het droog is. Knip de bloesem van de grotere takken en doe die in een grote kan. Check meteen of er geen insectjes tussen zitten. Spoel de bloesem niet af, want daarmee spoel je het stuifmeel weg en dat is juist zo lekker. Mocht er een insectje tussendoor glippen, dan is dat geen ramp, hoor. Als alle bloesem in de kan zit, vul de kan dan met water, zodat de bloemetjes onder staan. Zet de kan minstens een nacht in de koelkast.

Steriliseer eerst de jampotjes. Zorg dat ze goed schoon zijn en kook ze dan in een grote pan kokend water uit tot je ze gaat vullen. Neem de potjes uit de pan en zet ze ondersteboven op een schone theedoek. Kook ook de deksels even kort uit.

Giet het water van de vliesbloesem door een zeef waarin je een (uiteraard schone) theedoek hebt gelegd. Vang het water op. Het water kán een beetje stinken, maar het eindresultaat is écht lekker!

Doe het sinaasappelsap in een maatkan en vul het met het vlierbloesemwater aan tot 1,2 liter.
Snij de schil weg van de sinaasappel en snij de partjes tussen de vliesjes uit. Snij de partjes in kleine stukjes en voeg die aan het sap-mengsel toe.

Doe het sap-mengsel in een pan en voeg de geleisuiker toe. Breng al roerend aan de kook en laat een paar minuten flink doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.

Schep de nog hete gelei in de gesteriliseerde potten. Zorg dat je de potten tot de rand vult. Draai de deksel dicht en zet de potten op zijn kop op een theedoek.

Als de gelei iets begint te stollen kun je de potten rechtop zetten. De stukjes sinaasappel zullen dan iets naar boven drijven, maar niet helemaal bovenin zitten.
Laat de gelei helemaal afkoelen en opstijven.

Lekker op een cracker met wat boter.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Druivenjam met port en specerijen & Druivenjam met munt

Aardbeienjam

Appel-perencompote met kardemom en gedroogde mango

Kweeperenjam

Jamkoekjes

Mangochutney

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *