2x aardbeienjam

door | 29 apr 2020 | lunch, ontbijt, recept, saus, zoet

Ik had héél erg zin om jam te maken, gisteren. Kwam dát even goed uit dat de aardbeien in de aanbieding waren in de supermarkt! En dus ik heb twee bakjes meegenomen en van beide jam gemaakt. Van één bakje heb ik aardbeienjam met een vleugje versgemalen peper gemaakt. Dat recept heb ik uit het boekje “500 inmaak recepten” van Clippy McKenna. Die peper geeft een licht pittig nasmaakje en dat haalt de smaak van de aardbeien echt héérlijk naar boven.
Van het andere bakje heb ik aardbeien-kokosjam met limoen gemaakt. Dat recept heb ik uit Jam&Zuur van Philippine van der Goes. Die is ook hartstikke lekker: je proeft eerst aardbei, daarna het zoete van de kokos en daarna de limoen.
Ik vind ze allebei héérlijk! Lekker op een beschuitje! Mmmmm!
Ik denk dat er nog vele potjes jam gaan volgen. Ik kan even voor uit, want ik spaar glazen potjes. Ik vind het zonde om die weg te gooien, vooral de kleine. Dus die was ik af en bewaar ik. Ik heb inmiddels een flinke tas met lege glazen potjes van alle soorten en maten in de kelder staan.

Aardbeienjam met een vleugje zwarte peper

Ingrediënten (2 potjes)
400 gram aardbeien
400 gram geleisuiker
4 eetlepels citroensap
versgemalen peper

Bereiding
Steriliseer eerst de jampotjes. Zorg dat ze goed schoon zijn en kook ze dan in een grote pan kokend water uit tot je ze gaat vullen. Neem de potjes uit de pan en zet ze ondersteboven op een schone theedoek. Kook ook de deksels even uit.

Was de aardbeien voorzichtig in ruim koud water. Verwijder de kroontjes en snij de aardbeien doormidden en de grote in kwarten.  Doe de aardbeien in een pan met een dikke bodem en roer de geleisuiker en het citroensap erdoor. Laat even staan, zodat de suiker al helemaal oplost in het sap. Breng zachtjes aan de kook en prak de aardbeien met fijn. Laat de jam flink doorkoken.

Check na een paar minuten de dikte van de jam: doe een klein schepje jam op een koud schoteltje. Als de jam niet uitloopt, dan is ‘ie goed. Laat de jam nog een minuutje op het schoteltje liggen en check dan met je vinger hoe dik de jam is.
Roer, als de jam de juiste dikte heeft, een theelepel versgemalen zwarte peper door de jam.
Haal de pan van het vuur, schep dan het schuim van de jam. Laat de jam ongeveer 5 minuten afkoelen (en daarmee dikker worden).

Schep de nog hete jam in de gesteriliseerde potten. Zorg dat je de potten tot de rand vult. Draai de deksel dicht en zet de potten op zijn kop op een theedoek.

Aardbeien-kokosjam met limoen

Ingrediënten (3 potjes)
400 gram aardbeien
200 gram geleisuiker
200 gram kristalsuiker
100 gram geraspte kokos
1 limoen

Bereiding
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in stukken.
Doe de aardbeien met de geleisuiker en de kristalsuiker in een pan met dikke bodem. Pers het sap uit de limoen en doe dat bij de aardbeien en suiker.

Breng aan de kook en laat een paar minuten even flink doorkoken. Schep het schuim van de jam. Roer dan de geraspte kokos erdoor en zet het vuur laag. Laat de jam nog even een paar minuten zachtjes doorkoken.
Haal de pan van het vuur en laat de jam iets afkoelen. Schep de nog hete jam in de gesteriliseerde potten. Draai de potjes dicht en zet ze op zijn kop op een theedoek tot ze afgekoeld zijn.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kweeperenjam

Jamkoekjes

Mangochutney

Broodje brie met rucola melange, viervruchten confiture en komkommer

Rabarbermoes

Appel-mangochutney

Appelmoes

Zoetzure rauwkost

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *