Appelmoes

door | 13 jan 2020 | bijgerecht, Hollands, kids, saus, vegetarisch, zoet

Zaterdagochtend ben ik met Edwin naar de kringloopwinkel geweest, op jacht naar “nieuwe” fotoborden en -schalen. We hebben héérlijk lopen snuffelen en ik heb er weer een paar leuke borden en schalen gescoord. Ik kwam er ook een passeerzeef tegen die ik niet kon laten liggen. Zo één (nou ja, niet precies zó een, maar wel ook een passeerzeef) hadden we ook thuis, vroeger. Sterker nog: die heeft ze nog steeds, vertelde mam. We hadden er ook nog een met een echte, metalen zeef en een houten klos, maar die klos is in de loop der tijd kwijt geraakt.

Ik ben dolblij met mijn nieuwe aanwinsten en ik wilde natuurlijk meteen die passeerzeef proberen! Ik had nog een paar goudreinetten liggen. Daar had ik met Oud&Nieuw appel-beignets mee willen maken, maar daar was ik niet aan toegekomen. Ik heb er nog wat extra goudreinetten bij gekocht, zodat het wel een beetje de moeite waard was.
Voordeel van zo’n passeerzeef is dat je de appels niet hoeft te schillen en de klokhuizen of steeltjes niet hoeft te verwijderen. De appels gaan er gewoon met huid en haar in. En die schillen maken de moes zelfs nog extra lekker ook! Je kunt de appelmoes ook met minder of geen suiker maken, als je dat wilt, maar zelf vind ik een beetje suiker er in wél zo lekker. Ik heb 100 gram suiker op een kilo appels aangehouden.
De appelmoes was héérlijk! Je kúnt het invriezen, maar dat ga ik niet doen. Het gaat wel op, hier. Makkelijk.

Ingrediënten
2 kilo goudreinetten
200 gram kristalsuiker
2 kaneelstokjes
1/2 citroen
water

Bereiding
Was de appels en snij ze in grove stukken. Ik heb ze in achten gesneden. Je kan de schil er gewoon aan laten zitten en je hoeft ook het klokkenhuis en zelfs de steeltjes er niet af te halen. Alleen als er een rot/beschadigd stuk aan de appel zit, dan kun je dat het beste even weg snijden.

Doe de appelstukken in een grote pan, met de suiker en de kaneelstokjes. Giet er zoveel water bij dat je ongeveer een centimeter water in de pan hebt. Breng, met de deksel op de pan, op een middelhoog vuur aan de kook. Als het kookt, haal dan de deksel van de pan en laat onder af en toe roeren zachtjes doorkoken. Als appel stukken appel zacht zijn, haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen.

Als de moes is afgekoeld, vis dan de kaneelstokjes eruit. Schep de tot moes gekookte appelen in de passeerzeef en draai zodat je het appelmengsel door de zeef heen perst en er vooral nog velletjes, pitjes en steeltjes achterblijven. Schep dan de zeef weer vol, tot de pan met tot moes gekookte appelen op is. Als er te veel restjes in zitten waardoor je de moes er niet makkelijk meer door perst, leeg ‘m dan even. Maar dat was bij mij niet nodig.

De gezeefde appelmoes is prachtig goud-geel van kleur. En héérlijk!

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Appeltaart van mijn oma

Appelstrudel

Broodpudding met appel

Appel-mango chutney

Courgettesoep met prei en appel

Bietensoep met appel en balsamicoazijn

Salade met makreel en appel

Burger met spek en appel

Appeltje-eitje salade

Salade met appel, spek en geitenkaas

Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *