Appelstrudel

door | 1 nov 2019 | nagerecht, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Vandaag ben ik een dagje vrij. Mijn auto moet gekeurd worden en dat laat ik nog altijd in Leimuiden doen (bij Rene Oudshoorn). En dus ben ik nu gezellig een dagje bij mijn moeder. Of nu ja, eigenlijk ben ik hier een paar dagen, omdat ik zaterdagochtend met Lone naar de opendag van Hogeschool Amsterdam ga en we ’s avonds -ook in Amsterdam- naar een concert gaan.
Mam doet nu even een dutje, dus heb ik tijd om nog even deze appelstrudel op mijn blog te zetten. Manlief is dól op appelflappen en appelstrudel, enzo. Ik had nog twee goudreinetten in huis en als verrassing maakte ik een appelstrudel voor ‘m. Met een rol bladerdeeg uit de koeling is het een fluitje van een cent! Het kan ongetwijfeld ook met gewone vierkante plakjes bladerdeeg, maar daar moet je dan eerst weer één plak van maken.
Zowel manlief als de kinderen (als ikzelf…) hebben ervan gesmuld! Zou ik eigenlijk vaker moeten maken, dit.

Ingrediënten
een rol bladerdeeg
2 goudreinetten
1 handje rozijnen
1 handje walnoten
een paar eetlepels panko
1 theelepel kaneel
4 theelepels suiker (oeps: vergeten op de ingrediënten foto)
1 ei

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snij ze in blokjes. Hak de walnoten in stukjes. Doe de appelstukjes in een mengkom, samen met de stukjes walnoot, rozijnen, kaneel en suiker.

Rol de rol bladerdeeg uit. Snij het bladerdeeg vanaf beide buitenranden in tot ongeveer 1/3 van het deeg, in repen van ongeveer 2 cm breed (zie bovenstaande foto).

Bestrooi de middelste baan met broodkruim, dat neemt eventueel overtollig vocht op. Verdeel het appelmengsel over het broodkruim.

Nu gaan we het bladerdeeg dichtvlechten: vouw eerst de buitenste twee banen kruislings naar binnen over het appelmengsel. Leg daarna, om-en-om, een reep bladerdeeg schuin over het appelmengsel.

Als het eind in zicht komt, dan leg je ook de laatste twee repen kruislings naar binnen zodat het bladerdeeg daar een beetje omhoog komt te staan. Vlecht de andere repen erover heen.

Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop een ei los en bestrijk het bladerdeeg met het ei.

Bak de strudel in ongeveer 40 minuten, tot het bladerdeeg mooi bruin begint te worden.

Bestrooi de appelstrudel met wat poedersuiker.

Snij in plakken van 3-4 cm en strooi er -indien gewenst- nog wat extra poedersuiker over.
Je kunt de strudel zowel warm als koud eten. Ook lekker met bijvoorbeeld vanillesaus of een bolletje vanille-ijs, maar met gewoon alleen poedersuiker is ‘ie ook héérlijk!

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *