Appeltaart van oma Balder

door | 25 aug 2019 | Hollands, kids, oma's recept, oven, recept, taart, tussendoortje, vegetarisch, zoet

Hieperdepiep? Hoeraaaaaaaaaaa!!!!! Vandaag hebben we gevierd dat Free morgen jarig is. Free houdt het meest van appeltaart. En dus heb ik dat lekker voor ‘m gebakken. Naar een recept uit mijn oma’s receptenmap. Eigenlijk staan er meerdere appeltaartrecepten in haar receptenboek, maar deze is met de hand geschreven, dus ik neem dat dit haar échte appeltaartrecept was.
Volgens mijn moeder smaakte de taart wel anders dan zoals oma ‘m altijd maakte. Misschien omdat ik roomboter in plaats van margarine heb gebruikt?


Het recept is voor een taart van 20 cm en ik heb een springvorm van 28 cm gebruikt, dus heb ik alle ingrediënten maal anderhalf gedaan. Achteraf gezien had beter kunnen verdubbelen, eigenlijk, want ik had nu niet genoeg deeg voor het vlechtwerk. Eigenlijk is het ook wel logisch, dat als de diameter met ongeveer de helft toeneemt, dat het oppervlak met méér dan de helft toeneemt. Want oppervlakte is pi-maal-r-kwadraat, natuurlijk. Maar goed, ik had gelukkig wél genoeg deeg om de springvorm te bekleden, maar niet genoeg om er ook nog een vlechtwerk op te maken. Maar zónder kan ook prima, hoor…
Oh, en wat appels betreft had ik eigenlijk goudreinetten willen gebruiken. Dát zijn de appels die je moet gebruiken als je appeltaart maakt. Maar ja, zowel bij de groenteboer als in de supermarkt hadden ze die niet. Misschien is het niet het seizoen? Daarom heb ik Braeburn gebruikt. Maar dat maakte ook prima, hoor!!!

Ingrediënten
225 gram bloem
zout
115 gram basterdsuiker
150 gram boter (oma’s recept zegt margarine, maar ik gebruik liever roomboter…)
6 zachtzure appels
15 rozijnen
3 lepels suiker
2 theelepels kaneel
3 plakken ontbijtkoek
1/2 citroen
1 ei
1 lepel suiker
2 lepels melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de boter, bloem, zout en basterdsuiker tot een bol deeg. Mijn oma had natuurlijk geen keukenmachine, maar ik heb dat lekker makkelijk in mijn keukenmachine gedaan. Vet een taartvorm van 28 cm in en bekleed de bodem van de taartvorm met de grootste helft van het deeg. Maak een beetje een opstaande rand van een centimeter of 5 hoog.

Schil de appelen, snij de klokhuizen eruit snijden en snij ze in blokjes. Meng de rozijnen, 3 lepels suiker, kaneel en het sap van een halve citroen en kruimel 3 plakken snijkoek erdoor.

Doe het vulsel in de de taartvorm. Klop het ei met de melk en 1 eetlepel suiker en giet dat over het vulsel. Als je deeg genoeg had voor een vlechtwerk over de taart (je weet wel, van die ruitjes), bestrijk die dan ook met dit mengsel.  Zet de taart ongeveer een uur in een matig hete oven. Check na ongeveer drie kwartier of de taart al klaar is.


Laat de taart afkoelen en haal dan de springvorm voorzichtig los. Snij in punten en serveer, indien gewenst, met een lekkere toef slagroom!

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *