Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

door | 7 jan 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, recept, stamppot, varken, vlees

Deze tip kreeg ik, naar aanleiding van mijn vorige recept met spruiten (Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel), van mijn nichtje Inge. “Als je de rollade vervangt door shoarmavlees en er gebakken appeltjes in kerrie bij eet, dan is dat ook super lekker.” schreef ze. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel eens proberen!
In eerste instantie was ik van plan om de shoarma te vervangen door pulled jackfruit met shoarma kruiden, zodat het ook voor Lone geschikt zou zijn. Maar onderweg uit mijn werk had ik toch eigenlijk wel trek in échte shoarma. En omdat het opstarten na de vakantie me best wel zwaar valt (half zes is ook geen tijd om op te staan….), vond ik dat het geen kwaad kon om mezelf een beetje te verwennen met waar ik trek in heb. Ik weet eigenlijk niet of de stamppot de bedoeling was, of dat het gewone spruiten met aardappelen zouden moeten zijn, maar ik had ook wel trek in stamppot. De stamppot was héérlijk smeuiig en de shoarma-reepjes pasten er perfect bij. En die kerrie-appeltjes waren ook zálig!
Bedankt voor de tip, Ing!

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
1 kilo spruiten
100 ml melk
1 klontje boter (ongeveer 30 gram)
350 gram shoarmareepjes
1 vegaburger (optioneel)
2 appels (ik koos voor goudreinetten)
1 flinke eetlepel kerriepoeder
olie
zout

Bereiding
Schil de aardappelen en snij in blokjes die ongeveer even groot zijn als de spruiten. Maak de spruiten schoon: verwijder eventuele lelijke buitenste blaadjes en snij een klein stukje van het stronkje af. Kerf het stronkje in.
Kook de aardappelen en spruiten in ruim water met wat zout gaar.

Schil intussen de appelen, snij in ongeveer 8 parten en verwijder het klokhuis. Strooi de kerriepoeder over de appel-partjes en hussel even door met je handen zodat alle appel goed bedekt is met kerriepoeder. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak -als de olie heet is- de kerrie-appeltjes aan beide kanten mooi goudbruin.
Haal ze dan uit de pan en zet even apart. Verhit wat nieuwe olie in de koekenpan en bak daarin -indien van toepassing- de vegaburger. Verhit wat olie in een andere koekenpan en bak daarin de shoarmareepjes gaar.

Als de aardappelblokjes en spruiten gaar zijn (prik er even in), giet dan het kookvocht af. Verwarm de melk even een minuutje in de magnetron en giet bij de aardappelen en spruiten. Doe het klontje boter erbij en stamp de aardappelen en spruiten tot een smeuiige stamppot.

Schep wat stamppot op en schep er wat shoarmareepjes over. Leg er een paar kerrie-appeltjes naast.

En voor de vegetariër: schep de stamppot op, leg de vegaburger erop en leg er wat kerrie-appeltjes naast (of andersom, natuurlijk).

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Spruitjesstamppot met pesto, zongedroogde tomaten en boerenkaas

Spruitjes en speklapjes in ketjapsaus

Spruitenschotel met brie en amandelsnippers

Spruitjes en broccoli met harissa en kaasburgers van de bakplaat

Bobotie

Stamppot kapsalon

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Pompoenstamppot met feta en hazelnoten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *