Spruitjes en broccoli met harissa en kaasburgers van de bakplaat

door | 19 nov 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, snel, traybake, vegetarisch

Pffffffff, na zo’n druk weekend is het wel weer even aanpoten, hoor. Het viel niet mee om vanmorgen weer zo vroeg op te staan. En eerlijk gezegd ben ik bek-af, nu… Gelukkig had ik een beetje makkelijk eten voor vandaag in de planning. Even schoonmaken en dan kan het de oven in. En kon ik weer even gaan zitten.
Dit is oorspronkelijk een recept uit De Groene Bakplaat. Tenminste… in de Groene Bakplaat staat dit recept met halloumi, maar ik heb niet-smeltende-kaas-burgers (zgn “yellow burgers”) gebruikt. Bij ons verkrijgbaar bij de kaasboer. Halloumi vinden ze hier namelijk nogal “piepen” als ze het eten, en daar hebben ze eigenlijk wel gelijk in. Als je op halloumi kauwt, dan voelt en klinkt het een beetje alsof je op een stuk rubber kauwt… Deze kaasburgers hebben dat niet, maar blijft wel gewoon zijn vorm houden als je ‘m bakt. Ik vond het eindresultaat bijzonder geslaagd! Zeker voor herhaling vatbaar. Vooral ook omdat het ook nog eens een súper makkelijk recept is! De kinderen vonden het een beetje té pittig. Lone heeft wel haar bord leeg gegeten, maar Free niet, die wilde liever een boterham. Al heeft hij wel eerst de stukjes kaasburger uit zijn bord gegeten… die vond ‘ie dan weer wél lekker.

Ingrediënten
1 stonk broccoli
1 zak spruitjes (500 gram)
4 yellow burgers (4 x 70 gram)
2 eetlepels harissa
een paar handen spinazie
versgemalen zout
1/2 citroen
olijfolie
1 pakje couscous (275 gram)
1 bouillontablet (groentebouillon)
een schaaltje yoghurt

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de broccoli in roosjes. Maak de spruitjes schoon: snij het stronkje van de spruit en verwijder eventueel lelijke buitenste blaadjes. Doe de broccoliroosjes en de spruiten in een braadslede. Snij de kaasburgers in 9 stukken en doe die bij de spruiten en de broccoli in de braadslede. Strooi de harissa erover en sprenkel de olijfolie erover. Hussel goed door elkaar.

Zet de braadslede een half uur in de oven. Snij intussen de spinazie grof. Pers de halve citroen uit.

Haal de braadslede uit de oven en schep de gesneden spinazie erdoor. Strooi er wat zout over en sprenkel er wat citroensap over. Schep alles goed door elkaar en zet nog even terug in de oven, tot de spinazie zacht wordt.
Kook 400 ml water en los daarin de bouillontablet op. Wel de couscous in de bouillon.

Schep wat couscous op en daarover een flinke schep (of twee) van het spruitjes-broccoli mengsel. Doe er een lepel griekse yoghurt bij, dat blust het pittige van de harissa een beetje.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *