Spruitjes en speklapjes in ketjapsaus

door | 22 nov 2018 | avondeten, hoofdgerecht, kids, Oosters, recept, rijst, snel, varken, vlees

Toen onze kinderen nog klein waren noemden we spruiten “kinderkooltjes”, want van andere kinderen hadden ze gehoord dat spruitjes vies zijn. Maar sinds ik spruiten op deze manier klaar maak, zijn ze er dol op. Lekker zoet, natuurlijk, met die ketjap. We eten dit dan ook regelmatig. Af en toe wat variatie in ’t vlees (het kan ook met shoarma-reepjes, of met kipstukjes), maar altijd met de ketjapsaus. Het is ook een heel fijn, makkelijk en snel gerecht voor als we het een beetje druk hebben. Zoals ik, afgelopen week… Vandaar ook geen uitgebreide foto’s van de ingrediënten, enzo. Alleen van ’t eindresultaat.

Ingrediënten
400 gram spruiten (1 netje)
3 of 4 speklappen
2 uien
2 tenen knoflook
1 cm gember *)
1 eetlepel olie
6 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels maizena
optioneel: rode peper
1/2 bouillonblokje
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Maak de spruiten schoon en kook ze beetgaar en giet ze af.
Knip (tip: knippen met een schaar is veel makkelijker dan snijden! – daarna wel de schaar meteen in de vaatwasser, natuurlijk) de speklappen in reepjes. Snijd de ui in stukjes en snij de gember fijn. Pers de knoflook uit.
Verhit de eetlepel olie in een wok en bak daarin de ui en knoflook en gember tot de ui glazig is. Voeg dan de ketjap toe en doe de reepjes spek erbij. Bak ze al roerend gaar. Als de spek gaar is, voeg je de spruiten toe. Roer lekker door en laat nog even pruttelen. Voeg een halve bouillontablet toe en roer tot deze volledig opgelost is.

Doe de maizena in een kopje en doe er wat water bij (ongeveer een half kopje). Roer goed door, tot het een glad papje is. Voeg het maizenamengsel, al roerend, toe aan de spruiten. Breng het al roerend zachtjes aan de kook, zodat de saus dikker wordt. Laat nog even een minuutje zachtjes doorkoken.

Schep wat rijst op een bord en schep daar de spruiten-spek-ketjapsaus over heen.

Eet smakelijk!

*) Als je geen verse gember hebt, dan kun je ook gemberpoeder gebruiken. Of gember-siroop. Of 5-spices kruidenmix. En als je dat allemaal niet hebt, dan kun je ’t ook gewoon helemaal weglaten; dan is ’t ook gewoon nog heel lekker!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *