Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

door | 29 dec 2019 | aardappel, avondeten, bijgerecht, Hollands, hoofdgerecht, recept, vlees

Gisteren was ik naar de uitvaart van een tante. Geen zus van mijn vader of moeder, maar een kaartvriendin van mijn ouders. Toen mijn ouders pas getrouwd waren zijn ze met vier stellen “de kaartclub” begonnen en kwamen ze elke week bij elkaar om te klaverjassen. Ze maakten ook samen uitstapjes en gingen samen op vakantie. Deze ooms en tantes kwamen dus al over de vloer nog voordat wij geboren waren, en waren er alle hoogte- en dieptepunten bij.
Het was een mooi afscheid, precies zoals ze was en zoals ze als gezin waren: met een lach om lieve, mooie en grappige herinneringen en een traan om het gemis en wat er al niet meer was.

Bij thuiskomst heb ik dit eten gemaakt. Mam vertelde net dat dit het favoriete tweede Kerstdag eten van mijn vader was: rollade met spruitjes en stoofpeertjes. Al waren we het er over eens dat dat vooral om de stoofpeertjes ging. De spruitjes met hazelnoot, cranberry en sinaasappel is een bijgerecht uit zo’n alles-bij-elkaar-pakket. Eigenlijk moest ik er nog pancetta aan toevoegen, maar dat heb ik niet gedaan. En ik heb het ook niet gemist, eigenlijk. Ik heb de krieltjes er aan toegevoegd. Zo was het één bijgerecht naast de rollade.
Voor Lone had ik een vega-burger.

Ingrediënten
1 rollade
1 vegetarische schnitzel (optioneel)
500 gram spruiten
1 zak krieltjes (voorgekookt, 450 gram)
1 sinaasappel
3 sjalotten
30 gram hazelnotenstukjes
25 gram cranberry’s
1 teen knoflook
klontje boter (ongeveer 50 gram)
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Verhit een scheutje olie en de boter in een braadpan. Wacht even tot de boter heet is en bak de rollade rondom aan tot hij mooi bruin is. Giet er dan een kopje water bij en laat de rollade met de deksel schuin op de pan in ongeveer een uur gaar sudderen (35-45 minuten per 500 gram). Keer de rollade regelmatig en voeg indien nodig wat extra water toe.

Maak de spruitjes schoon: verwijder indien nodig lelijke/stugge buitenste blaadjes, snij het stronkje af en kruis het stronkje in. Kook de spruitjes in ruim water beetgaar. Giet af als ze gaar zijn. Pel de sjalotjes, halveer ze en snij in (halve) ringen. Pel de teen knoflook en snij fijn. Was de sinaasappel en rasp de schil. Pers vervolgens het sap uit de sinaasappel.

Doe de sinaasappelsap met de cranberries in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken, zodat de cranberry’s wellen.

Verhit een paar eetlepels olie in een wok en bak daarin de sjalot ringetjes, knoflook en sinaasappelsap even kort aan. Voeg, als de uienringetjes glazig zijn, de gekookte spruiten en de krieltjes toe en bak die een minuut of vijf mee. Voeg tot slot de sinaasappelsap met de cranberry’s toe. Laat het sinaasappelsap een beetje inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Strooi er na het opscheppen nog wat hazelnootstukjes over.

Neem de rollade uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Bak intussen de vegaburger in olie. Knip het netje van de rollade open en rol het van de rollade af. Snij de rollade in plakken.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruitjes en speklapjes in ketjapsaus

Spruitjes met vegareepjes in ketjapsaus

Spruitenschotel met brie en amandelsnippers

Spruitjes met broccoli met harissa en kaasburgers van de bakplaat

Spruitjesovenschotel 2.0

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Biefstuk a la Farah Diba

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *