Spruiten met vega-reepjes in ketjapsaus

door | 7 nov 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kids, Oosters, recept, rijst, saus, snel, vegan, vegetarisch

Dit is één van de lievelingsgerechten van de kinderen. Tenminste, spruiten met speklappen in ketjapsaus was dat. Maar nu Lone vegetarisch is, kunnen we die speklappen natuurlijk niet meer eten. Maar gisteren heb ik daar een vega versie van gemaakt! Met vegetarische reepjes. “Ik hoop dat ze beter smaken dan ze eruit zien” merkte dochterlief enigszins wantrouwig op. Tja, en dan had ik nog wel de meest appetijtelijke nep-vleesjes uitgezocht: iets wat nog een béétje iets weg had van vlees. Later bedacht ik dat ze dat misschien wel expres doen; er van die rechte en hoekige stukjes van maken, om het er juist níet als vlees uit te laten zien… misschien willen doorgewinterde vegetariërs niet iets wat op vlees lijkt. Maar zó doorgewinterd zijn wij (nog) niet.
Het eindresultaat was een groot succes: bijna net zo lekker als de originele versie met speklappen. Dit gaan we vast vaker eten!

Ingrediënten
1 zak spruiten (500 gram)
1 bakje vegetarische reepjes (175 gram)
1 ui
2 bolletjes stemgember
1/2 bouillontablet (groentebouillon)
ketjap manis (een flinke scheut)
olijfolie
2 handjes cashewnoten
2 eetlepels maizena
3 kopjes rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Maak de spruiten schoon: snij het stronkje eraf en snij ze even kruislings in. Kook de spruiten beetgaar en giet ze af. Snij de vegareepjes doormidden en snij de gemberbolletjes fijn.
Pel de ui en snij in stukken. Verhit in een wokpan een beetje olie en fruit daarin de uien aan tot ze glazig zijn. Voeg de gember en de vega-reepjes toe.
Voeg dan de gare spruiten en een flinke scheut ketjap toe. Verkruimel een halve bouillontablet boven de pan en roer tot deze volledig opgelost is. Roer even door en laat lekker nog even pruttelen zodat de smaken lekker intrekken.

Doe de maizena in een kopje en doe er wat koud water bij (ongeveer een half kopje). Roer goed door, tot het een glad papje is. Voeg het maizenamengsel, al roerend, toe aan de spruiten. Breng het al roerend zachtjes aan de kook, zodat de saus dikker wordt.

Schep wat rijst op een bord en schep daar de spruiten-in-ketjapsaus naaast. Strooi er een handje cashewnoten over. Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *