Biefstuk a la Farah Diba

door | 26 dec 2018 | aardappel, avondeten, banaan, hoofdgerecht, oma's recept, recept, rund, saus, vlees, zoet

Eerst kerstdag maakte ik (onder andere) Biefstuk a la Farah Diba: een handgeschreven recept uit het kookboek van mijn oma. 
Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel even moest googlen op “Farah Diba”. Farah Diba was getrouwd met de laatste Sjah van Perzië en daarmee was ze keizerin van Perzië/Iran. Een prachtige vrouw! Ik weet niet precies waar mijn oma dit recept vandaan heeft en van wanneer het is. Vast ergens uit Farah’s hoogtijdagen. Dus ergens tussen haar huwelijk met de Sjah in 1959 en 1979 toen de Sjah vanwege de Islamitische revolutie het land moest verlaten.

Ik weet ook niet waarom het recept naar Farah Diba vernoemd is? Misschien vonden de bedenkers het wel heel exotisch en mysterieus, de combinatie van gember en vruchten bij vlees? Misschien stond dit gerecht wel op het menu van haar huwelijk? Of misschien hebben ze dit wel gegeten tijdens een staatsbanket? Of misschien is dit wel een klassiek Perzisch gerecht?
Het is ieder geval een heerlijke en bijzondere saus: zoet en pittig tegelijk.
De saus combineert heerlijk met biefstuk! Dat is echt het originele recept: daar hoort de saus echt bij.
Maar hij was ook heerlijk bij de kalkoen!

Ingrediënten
1 blikje tomatenpuree
1 blikje mandarijntjes
1 blikje ananasstukjes (ik heb schijven in stukjes gesneden)
1 potje kersen zonder pit
1 dessertlepel gember
1 handvol rozijnen
1 bouillonblok
1 stukje roomboter
3 lepels bloem
biefstuk – 1 ons per persoon
4 bananen

Bereiding
Smelt de boter in een braadpan en voeg de bloem toe. Roer goed door tot een roux. Bak een minuutje aan en doe er dan een beetje vruchtensap bij. Roer goed door tot er een gladde saus ontstaat en voeg dan onder goed roeren steeds meer vruchtensap toe. Doe dan het blikje tomatenpuree erdoor en het bouillonblok.

Schep voorzichtig de vruchten erdoor, plus de gember en de rozijnen.

Breng onder af en toe roeren aan de kook.

Bak de biefstukken. Leg de biefstukken op een schaal en roer de boter van de biefstuk door de saus.
Hier wijk ik íetsje af van het recept van oma… In het recept staat: “Snijdt twee bananen in schijfjes en voeg die op het het laatst in de saus.” en “Het laatst 2 bananen in lange slierten als versering erover.”
Ik vind dat de banaan ín de saus te snotterig wordt en niet mooi van kleur meer is. Dus ik gebruik alleen schuine plakjes banaan als garnering óp de saus.

Schep de saus over de biefstuk.

Eet smakelijk!

Serveer met gekookte aardappelen en wat gesnipperd lof. Ik heb de witlof even kort aangebakken in wat boter met wat zout en peper.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *