Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

door | 19 feb 2019 | aardappel, avondeten, bijgerecht, hoofdgerecht, oven, recept, rund, toogoodtogo, vlees

Vanavond aten we de runderrollade uit de Too-good-to-go-box van gisteren. Aardappelen had ik nog in huis, en daarmee heb ik hasselback aardappels gemaakt. Dit aardappelrecept schijnt door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm bedacht te zijn. Vandaar de naam. Wist ik ook niet, hoor, maar ik heb ’t even gegoogle’d. De witlof heb ik er bijgekocht, net als de kruidenboter. Zo bij elkaar was het een heel voordelige maaltijd. Het voelt goed om zo’n luxe stuk vlees gered te hebben van de afvalcontainer… en wij hebben ervan gesmuld!
Én -niet onbelangrijk- we hebben ook volgens de app door het redden van deze maaltijd een hoeveelheid CO2 voorkomen die het zou kosten om een hele nacht de tv aan te laten!

Ingrediënten
1 runderrollade
aardappelen (2-3 per persoon)
2 bakjes kruidenboter
4 stronken witlof
vloeibare margarine
zout en peper

Bereiding
Zet een braadpan op ’t vuur en verhit daarin de vloeibare margarine. Dep de rollade droog met keukenpapier. Doe, als de margarine bruin is, de rollade in de pan en bak de rollade rondom goed bruin.  Zet het vuur laag en doe dan een kopje water in de pan (pas op voor de hete stoom: het water gaat meteen koken), en laat ongeveer drie kwartier sudderen met de deksel op de pan.

Draai de rollade af en toe om en check tegen het eind van de braadtijd met een vleesthermometer de kerntemperatuur van het vlees (38-43 rare, 43-58 medium rare, 60-67 medium, >70 well done). Omdat het vlees al op de houdbaarheidsdatum zat, heb ik ‘m well done gedaan. Haal het vlees uit de pan, doe er aluminiumfolie omheen en laat het 10 minuten rusten.

Verwijder dan de alu-folie, knip het netje open zodat je het er af kunt halen. Snij de rollade in plakken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen en snij ze in, in dunne plakjes, maar laat de onderkant aan elkaar zitten. Dat kun je het handigste doen door de aardappel tussen twee pollepels te leggen, zodat je niet per ongeluk de aardappel toch helemaal door snijdt.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg daar de ingesneden aardappels op.
Smelt de kruidenboter in een pannetje en giet dat over de aardappels. Zet de aardappels in de oven en bak ze in ongeveer drie kwartier gaar. Zet de laatste paar minuten de bovengrill even aan, dan worden ze extra mooi!

Snij het stronkje van de witlof en verwijder indien nodig de buitenste bladeren. Snij de witlof in ringen. Verhit in een wokpan een scheut vloeibare margarine en bak daarin de witlof aan. Doe de deksel op de pan en laat op een laag pitje smoren tot de witlof zacht is. Strooi er wat zout en peper over.

Schep aardappelen, vlees en groenten op. Giet nog een beetje jus over het vlees en de hasselback aardappelen.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *