Stamppot kapsalon

door | 8 sep 2019 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, stamppot, vegetarisch, vlees

Vanmiddag gingen op “kraamvisite” bij de nieuwe kitten van mijn beste vriendin. Kijk nou, is het geen schátje?! Het was onmogelijk om een foto van ‘m te maken toen hij wakker was, want hij was constant aan het rennen, springen, spelen, jagen, vangen, stoeien, vliegen. Maar uiteindelijk was hij moe en konden we ‘m aaien zonder dat hij in onze handen hing en kon ik een foto van ‘m maken. Wat een snoepje, hè?

Eind van de middag waren we weer thuis. Voor ’t eten had ik voor vandaag stamppot gekocht. Dit recept had ik al een tijdje geleden in De Stamppotbijbel gezien: stamppot kapsalon! Ik vind dit zó grappig! Jullie kennen de “friet kapsalon” wel, toch? Maar dan dus met stamppot in plaats van friet! Briljant!!! Ik heb een paar kleine dingetjes veranderd: volgens het oorspronkelijke recept moest het met een witte kool, maar ik heb voorgesneden spitskool-reepjes gekocht. Wel zo makkelijk. En voor man en kinderen had ik gewone shoarma. Nou ja, het waren “shoarma flakes”, in plaats van gewone shoarma reepjes. Maar van varkensvlees, bedoel ik. Voor mezelf had ik vegetarische kip-shoarma reepjes. Het smaakte ons allemaal prima!
Het was wel vrij veel voor ons vieren, dus voor de liefhebbers nog een portie om mee te nemen als lunch…

Ingrediënten
1 kilo aardappelen
2 zakken voorgesneden spitskool (2 x 400 gram)
150 ml melk
50 gram gezouten roomboter
500 gram shoarma reepjes
1 pakje vegetarische kip-shoarma (175 gram)
1 zakje ijsbergsla
1 komkommer
4 trostomaten
knoflooksaus
150 gram geraspte kaas
olijfolie
peper & zout
4 aluminium bakjes – optioneel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen, snij ze in stukken en spoel even om. Doe de aardappelen met spitskool in een grote pan, strooi er wat zout over en doe er zoveel water bij tot de aardappelen (ruim) onder staan. Kook een minuut of 20 tot de aardappelen en de kool gaar zijn en giet dan af. Vang voor de zekerheid wat kookvocht op.

Verwarm de melk een minuut in de magnetron en doe de warm melk samen met de boter in de pan. Stamp de kool en aardappelen fijn met een pureestamper. Proef even en breng op smaak met zout en peper. Als de puree te droog is, dan kun je eventueel nog wat kookvocht gebruiken om ‘m wat smeuïger te maken.

Bak intussen de shoarmareepjes in een braad- of koekenpan gaar. En de vegetarische shoarmareepjes in een andere pan.
Was de komkommer, snij in de lengte in kwarten en snij het waterige deel weg. Snij de rest in stukjes. Was de tomaten, snij doormidden en snij de harde steelaanzet weg. Snij vervolgens de tomaten in stukjes.


Schep de koolstamppot in de aluminiumbakjes. (als je geen alu-bakjes hebt of wilt gebruiken, dan kan ’t natuurlijk ook gewoon in een ovenschaal…) Schep de shoarmareepjes erover en strooi daar een handje geraspte kaas over.

Zet de aluminiumschaaltjes even in de oven (in mijn oven passen er twee gelijk), tot de kaas lekker gesmolten is. Haal de schaaltjes uit de oven en doe er dan een handje ijsbergsla, een handje komkommerstukjes, wat tomatenstukjes en wat knoflooksaus over.

Eet smakelijk!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *