Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

door | 20 nov 2019 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, stamppot, vegetarisch

Dit is echt een onwijs lekkere combi: gekarameliseerde witlof en pastinaak! De stamppot is héérlijk smeuiig doordat je niet alleen maar aardappel gebruikt, maar ook voor de helft pastinaak. En het vocht van de witlof maakt het extra smeuiig. Geen droge hap en geen jus nodig. Toen zoonlief zag dat we witlof zouden eten begon hij wel een beetje te piepen. Want hij houdt niet van witlof en ook niet van “die noten”. Maar “dat papperige” bleek hij wél lekker te vinden! De stamppot, dus! Niet gek natuurlijk, met een paar eetlepels suiker erdoor… Maar het was wél lekker! De pan ging moeiteloos leeg: dochterlief heeft zelfs twee keer opgeschept.
Het idee voor dit recept komt uit De Stamppot Bijbel. Tenminste… daarin stond een stamppot van gekarameliseerde witlof met als één van de ingrediënten “500 gram gele wortels”. In plaats van die gele wortels heb ik pastinaak gebruikt. En ik denk dat die gele wortel daar niet tegenop kan!

Ingrediënten
6 stronken witlof
500 gram aardappelen
500 gram pastinaak
125 gram zure room
150 gram walnoten
3 eetlepels suiker
50 gram ongezouten roomboter
50 gram gezouten roomboter
zout en peper

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Schil de pastinaak en snij in plakken. Kook de aardappelen en pastinaak met een beetje zout in ruim kokend water gaar. Giet de aardappelen en pastinaak af, stamp fijn met een pureestamper en roer de zure room erdoor.

Snij intussen de witlof: snij de onderkant van de witlof, verwijder indien nodig lelijke buitenste bladeren en snij de stronk doormidden. Snij de harde kern eruit en snij de witlof in smalle repen. Smelt de (ongezouten) roomboter in een braadpan en bak daarin de witlof een paar minuten aan. Strooi de suiker en wat zout en peper erover. Bak de witlof nog een minuut of vijf op hoog vuur.

Doe de witlof met aanhangend vocht bij de gestampte aardappelen en pastinaak en roer goed door. Roer het klontje gezouten roomboter erdoor.

Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
Hak de walnoten grof.

Schep een flinke schep stamppot op en strooi er wat grof gehakte walnoten over.
Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. Cathy

  Ik heb een vegan variatie gemaakt, met nog wat eigen ingrediënten.
  Ipv zure room de Oatly cuisine, geen suiker maar ahornsiroop. De walnoten geroosterd met ahornsiroop, kokosolie en grof zeezout.
  Daarbij de vegan feta van Violife. Was een groot succes!

  Antwoord
  • Elleny

   Dat klinkt hartstikke lekker, Cathy! Ga ik ook eens proberen. Dank voor de tip!!!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *