Zoetzure rauwkost

door | 8 apr 2020 | bijgerecht, recept, salade, vegan, vegetarisch

Voor bij de Surinaamse bami maakte ik deze zoetzure groenten. Súper lekker. Ik had dat nog nooit gedaan, jullie wel? Maar het is eigenlijk hartstikke simpel. Ik heb het recept van Francesca als uitgangspunt gebruikt. En het is niet alleen heerlijk bij de Surinaamse bami, het was ook hartstikke lekker op een boterham met leverworst. In plaats van een plak augurk. Ik vond het leuk om te doen (lekker zen de groenten snijden) en het resultaat echt súper lekker. Ik denk dat ik op zoek ga naar een leuk kookboek over inmaken. Iemand tips?

Ingrediënten
250 ml azijn
250 ml water
4 eetlepels suiker
1 theelepel zout
1 komkommer
2 rode uien
1 groene + 1 gele paprika
10 pimentbolletjes
5 kruidnagels

Bereiding
Doe het water met het suiker en zout in een steelpan en breng aan de kook. Roer totdat de suiker helemaal is opgelost in het water. Neem dan de pan van het vuur en giet de azijn erbij. Doe de pimentkorrels en de kruidnagels erbij. Roer door en laat afkoelen.

Was de komkommer en snij de komkommer in plakjes en die plakjes in kwarten. Pel de uien en snij in kwarten. Snij de kwarten in ringen. Was de paprika’s en snij ze doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes die ongeveer even groot zijn als de stukjes ui en komkommer.Hussel de groenten door elkaar.

Doe de gesneden groenten in potjes. Vul met het afgekoelde azijnmengsel tot alle groenten onder staan. Draai de deksel op de jampotjes. Zet de jampotjes minstens een dag in de koelkast.

Lekker bij o.a. Surinaamse bami.
Eet smakelijk!

NB: O, na een paar dagen trekt de rode kleur van de uien in de azijn. De uien worden bleekjes en de azijn roze. Maar het was nog steeds hartstikke lekker en knapperig.

Misschien vind je dit ook lekker?

Mangochutney

Rabarbermoes

Salade van kikkererwten in yoghurt

Wortelpickle

Spinazie raita

Kochumber van worteltjes

Klassieke cachumber van ui en tomaat

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *