Surinaamse bami

door | 8 apr 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kip, pasta, recept, vegetarisch, vlees

Dit gerecht, Surinaamse bami, staat al een tijdje op mijn kook-verlanglijstje. Ik heb het eens bij mijn schoonzus gegeten en ik vond het zálig. En elke keer als ik het op social media of Pinterest of een foodblog voorbij zag komen, dan dacht ik “Ohhh, dat moet ik ook nog eens maken!”. En gisteren was het eindelijk zo ver. In het weekend had ik al komkommer in zoet-zuur gemaakt, voor erbij.
Ik heb diverse recepten gebruikt om tot die van mij te komen (deze van EvieKookt en deze van Francesca Kookt). De basis is een vegetarische surinaamse bami, met kouseband en paksoi. Omdat de supermarkt geen kouseband had, heb ik haricots verts gebruikt. Ik heb één pan vegetarisch gemaakt, met vegetarische kipstuckjes, en één pan met gewoon kippenvlees. Als je ofwel voor alleen vegetariërs kookt, ofwel alleen voor vleesch-eters, dan kun je natuurlijk gewoon met één pan werken. Voor erbij had ik zoetzure komkommer, rode ui en paprika, kant&klare pindasaus en kroepoek. We vonden het allemaal héérlijk!
De hoeveelheid was trouwens vrij veel voor met ons vieren. We hadden vandaag bij de lunch allemaal nóg een portie, dus ik schat in dat deze hoeveelheid voldoende is voor 6-8 personen.

Ingrediënten (voor 6-8 personen)
500 gram spaghetti
1 ui
1 bol soloknoflook
een stukje gember
1 blikje tomatenpuree
1/2 theelepel 5-spices poeder
1/2 theelepel witte peper
3 maggiblokjes (van die kleine, vierkante)
250 gram haricots verts
1 stronk paksoi
3 lente uitjes
3 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels ketjap asin
275 gram kipfilet blokjes
1 bakje vegetarische kipstuckjes (160 gram)
olijfolie
een paar takjes selderij-blad

Bereiding
Breng een grote pan water aan de kook en los er twee maggiblokjes in op. Als het water kookt, breek dan de spaghettislierten in drieën en doe de gebroken spaghetti in het kokende water. Als de spaghetti gaar is, giet het dan af in een vergiet en doe terug in de pan. Doe er een eetlepel olie, een eetlepel ketjap manis en een eetlepel ketjap asin bij en roer goed door. Zet even apart.

Pel en snipper de ui en snij de knoflook fijn en rasp de gember. Verhit een scheut olie in een wokpan en fruit daarin de ui, knoflook en gember. Vanaf dit moment ben ik verder gaan werken in twee pannen, om één pan vegetarisch te maken, en één pan met kippenvlees. Als je geen gemengd vegetarisch-vleeseters gezelschap hebt, werk dan gewoon met één pan verder. Verhit in een twee pan een scheut olie en doe daar de helft van het ui-mengsel in.

Voeg aan de ene pan de vegetarische kip-stuckjes toe en aan de andere pan de échte kipblokjes. Bak de kip-stu(c)kjes mee tot ze rondom gaar zijn. Verdeel dan de tomatenpuree, het laatste maggiblokje, de 5-spices poeder en de peper over de twee pannen en roer goed door. Laat een paar minuten meebakken op een laag pitje.

Maak de haricots verts schoon: snijd de topjes eraf en snij ze in stukken van 2-3 cm. Verdeel de haricots verts stukjes over de twee pannen en roer die er goed doorheen.

Maak dan de paksoi schoon: snij de onderkant van de stronk eraf en snij de rest van de paksoi (inclusief bladeren) in reepjes. Doe de reepjes in een vergiet en spoel af onder de kraan. Laat even uitlekken en verdeel dan over de twee pannen.

Verdeel de spaghettislierten over de twee pannen, giet de resterende ketjap manis en asin erover en roer goed door.

Dek de (inhoud van de) pannen af met een grote deksel en laat op een héél laag pitje zachtjes garen. Roer af en toe even door om aanbranden te voorkomen. Als de bonen beetgaar zijn, is de surinaamse bami klaar.

Haal de blaadjes van de takjes selderij, hak die grof en roer door de bami.
Snijd de lente uitjes in dunne ringetjes en strooi die over de bami.

Lekker met satésaus, kroepoek en zoetzure rauwkost.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Nasi met lekker veel groenten

Nasi met pindasaus

Babi Pangang

Macaroni a la pappa – maar dan vegetarisch

Spaghetti Bolognese met tempeh

Spaghetti Carbonara

Roergebakken boerenkool met taugé, spekjes en ketjap

Spruiten met vega-reepjes in ketjapsaus

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *