Ach gos. Manlief had enórm trek in Chinees. Maar onze Chinees is dicht. Zelfs de afhaal… Toen besloot ik zélf babipangang te maken, deze week.
Ik vond dit recept op Brenda Kookt. Ik heb haar recept maar íetsje aangepast: ik heb alleen de sambal weggelaten. Door de sweet chilisaus was het al pittig genoeg, hoor. Ik denk dat dit wel een blijvertje is, hier in huis. We vonden ‘m héérlijk! Voor erbij had ik vegetarische nasi gemaakt: van rijst, een paar eieren, een pakket nasi-groenten en een zakje nasi-kruiden. Voor dochterlief had ik een bakje vegetarische saté bij de (vega) nasi.

Ingrediënten
500 gram hamlappen
2 uien
2 bollen solo knoflook (of 4 tenen knoflook)
3 cm gember
2 blikjes tomatenpuree
150 gram sweet chilisaus
3 eetlepels ketjap manis
1/2 citroen
3 eetlepels rietsuiker
1 bouillonblokje (groentebouillon)
300 g atjar tjampoer, uitgelekt
zout en peper

Bereiding
Pel en snipper de ui. Snij de knoflook in plakjes. Verhit een scheut olie in een braadpan. Fruit de ui met de knoflook aan. Knip de hamlappen in reepjes. Als de ui glazig is, voeg dan de reepjes vlees toe. Bak mee tot het vlees gaar is.

Doe dan de tomatenpuree, chilisaus, rietsuiker en ketjap erbij en rasp de gember erboven. Pers de halve citroen uit en voeg het sap, samen met 300 ml water en het bouillonblokje toe.
Breng aan de kook, zet half en laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen en indikken. Roer af en toe. Neem na een uur de pan van het vuur.

Laat de atjar tjampoer uitlekken en roer die door het vlees.

Serveer de babi pangang met nasi of rijst en met kroepoek.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Nasi met lekker veel groenten

Vegetarische nasi met tempeh

Gado gado met omeletreepjes

Vegetarische kip teriyaki met geroerbakte groene groenten

Loempiataart

Vegetarische Chinese tomatensoep

Komkommer-roerbak met sesam en omelet

Kip Siam

Foe Yong Hai

Haaienvinnensoep

Zoetzure kip met ananas en waterkastanje