Loempiataart

door | 11 nov 2019 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, noedels, Oosters, oven, recept, vegetarisch

Ik weet eigenlijk niet meer waar ik het idee voor een loempia-taart ben tegengekomen, maar ik vond het een briljant idee dat ik ook een keer wilde proberen! Gisteren maakte ik deze loempia-taart: een hartige taart van filodeeg met een vietnamese loempia vulling. Het recept voor de vulling is een combi van de recepten uit “Aziatisch – 100 recepten” en “Oriental streetfood”. Ik was eerlijk gezegd een beetje bang dat de vulling niet genoeg op smaak zou zijn, met alleen vissaus, peper en suiker. Maar tóch wel! Het smaakte prima! En natuurlijk helemaal met zoete chilisaus erover!
Ik heb de vulling met vegetarisch kruimig gehakt gemaakt, in plaats van met gewoon gehakt. Maar technisch gezien is de vulling niet écht vegetarisch, omdat ik vissaus heb gebruikt. Als je het helemaal écht vegetarisch wilt maken, moet je op zoek naar een vegan vissaus.

Ik vond dit echt een ideaal recept, dit! Wél de lekkere smaak van loempia’s en het lekkere knapperige van het filodeeg, maar zónder het eindeloos loempias rollen en de frustratie als het deeg scheurt. En het viel ook goed in de smaak bij man en kinderen! Voor herhaling vatbaar, dus!

Ingrediënten
1 pakje filodeeg
1 pakje glasnoedels
1 bakje vegetarisch kruimgehakt
1 winterpeen
een flinke hand taugé
1 ui
2 tenen knoflook
3 eetlepels vissaus
1/2 theelepel gemalen peper
1 theelepel suiker
olijfolie
(zoete) chilisaus – optioneel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Pel en snipper de ui. Snij de knoflook fijn. Snij de wortel in dunne reepjes (ik heb ‘m geraspt in de keukenmachine). Week de glasnoedels in koud water.

Verhit een scheut olie in een wokpan en fruit daarin de ui en de knoflook aan. Als de ui glazig is, doe dan de geraspte wortel en het vegetarische kruimige gehakt erbij. En bak even aan. Voeg de vissaus en de suiker en de peper toe en roer goed door.

Knip de glasnoedels in stukken van ongeveer 5 cm en voeg die ook toe aan de wok. Roer alles goed door elkaar en haal dan de pan van het vuur. Roer dan de taugé er door.

Laat de filodeeg ontdooien. Vet een taartvorm in met wat olijfolie. Leg de filodeeg-vellen, één voor één in de springvorm en laat ze overlappen en steeds een stuk over de rand hangen. Vet steeds elk vel in met wat olie. Doe de helft van de (iets afgekoelde) loempia-vulling in de taartvorm. Leg daar weer een laag (overhangend) ingevet filodeeg op en schep daarde andere helft van de loempia-vulling op.

Bovenop leg je een plak ingevette filodeeg en vouw en verfrommel nu alle overhangende stukken filodeeg naar binnen. Als je nog filodeeg over hebt, vet die dan in met olie, verfrommel ze, en leg boven op de taart.

Zet de filo-taart in de oven en bak ongeveer 25 minuten tot de filo mooi goudbruin en knapperig is.

Snij de loempia-taart in vier stukken en verdeel die over vier borden.

Giet er wat loempiasaus (zoete chilisaus) over.
Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. Jans

  Hallo,

  Vandaag hebben we je loempiataart gemaakt. Hij was echt zo lekker….op de bodem na….die was wat taai. Had jij dat ook?

  Gr

  Jans

  Antwoord
 2. Elleny

  Hai Jans! Wat leuk dat je de loempiataart hebt gemaakt en een berichtje achterlaat. Het is al een tijd geleden dat ik deze gemaakt heb, maar ik kan me niet herinneren dat ik de bodem echt taai vond. Het is wel zo dat de filodeeg die de bodem vormt altijd zacht blijft en niet zo lekker knapperig wordt als de bovenkant. Als je dat niet lekker vindt, dan zou je er een volgende keer een soort ovenschotel van kunnen maken, in plaats van een hartige taart. Dus dat je de vulling (zonder bodem) in een ingevette ovenschaal doet en de (ingevette) filodeeg er alleen over heen verfrommelt. Dat schept wel wat lastiger op, omdat de vulling dan los is, maar dan voorkom je wel de zachte bodem.
  Groetjes, Elleny

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *