Foe Yong Hai

door | 15 jan 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, saus, vegetarisch

Foeyonghai: een echte Chinese klassieker! Althans… bij Chinese restaurants in Nederland. In mijn kookboek “De Echte Chinese keuken thuis” (dat ik voor Sinterklaas heb gekregen) komt het niet voor…  Wat er nog het meest op lijkt, uit dat kookboek, is “Fan Qie Chao Dan”: geroerbakte eieren met tomaat, waar ook een beetje suiker en aardappelzetmeel aan wordt toegevoegd. Maar goed, ik had trek in gewoon de Hóllandse Chinese foe yong hai. 
Vroeger  (jaren negentig, heb ik het nu over) zat er op Hoog Catherijne een zaakje waar je broodjes foe young hai en broodjes babi pangang kon kopen. Zááálig waren die. Ja, misschien zit dat tentje er nog steeds wel, dat weet ik eigenlijk niet. Ik ben al tíjden niet meer op Hoog Catherijne geweest… Maar mocht je nog wat overhouden, dan weet je in ieder geval wat je met het restje kan doen: morgen op een broodje. Even in de magnetron en smullen maar!
Bij ons bleef er echter zo goed als niets over. Helaas…


Ingrediënten
1 prei
1 bakje champignons
2 rode (punt)paprika’s
4 bospeen
1 bak taugé
1 ui
1 teen knoflook
8 eieren (bij voorkeur biologisch!)
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
50 ml gembersiroop
20 ml rijstazijn
3 x 25 ml sesamolie
1 theelepel chinese 5-kruiden mix
1/2 theelepel chili-poeder
2 eetlepels maizena
zout en peper
2 bosuitjes
suiker – optioneel
kroepoek – optioneel

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Schil en snipper de ui en de knoflook.
Schil de worteltjes en snij in (schuine) plakjes. Was de prei en snij in ringen. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes. Maak, indien nodig de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Klop de eieren los in een mengkom. Meng de 5-spices mix in een kommetje met een beetje water (1-2 eetlepels) en klop het dan door de eieren.

Verhit in een koekenpan 25 ml van de sesamolie. Fruit hierin de ui en de uitgeperste knoflook aan. Als de ui glazig is, voeg dan de overige gesneden groenten (prei, wortel, paprika en champginons) toe en bestrooi met zout en peper. Roerbak tot de groenten zacht beginnen te worden. Giet dan ongeveer de helft van het eimengsel bij de groenten in de pan. Zwenk de pan, zodat het geklutste ei over de hele pan verdeeld wordt. Leg de deksel op de pan en laat de groente-omelet gaar worden. Als de bovenkant gestold is, draai dan de groente-omelet om. Mocht je omelet uit elkaar vallen, tijdens het omdraaien: geeft niks. Dat komt omdat er zo lekker veel groenten in zit. En deze groente-omelet wordt de onderste laag in de schaal, dus daar zie je niets van.
Doe de tomatenblokjes, 400 ml water, de tomatenpuree, gembersiroop, rijstazijn, chilipoeder en wat zout in een pannetje. Breng onder af en toe roeren aan de kook. Proef de saus even (telkens met een schone lepel, natuurlijk). Heeft de saus nog iets nodig? Iets meer zout, misschien? Voeg eventueel wat suiker toe als de saus te zuur of te scherp is.
Verhit intussen een andere koekenpan en verhit daar in weer 25 ml sesamolie. Bak hierin de taugé aan.

Neem een schaal en doe daar de groente-omelet in. Zet de koekenpan weer terug op het vuur en verhit weer 25 ml sesamolie. Giet, als de olie heet is, de rest van het geklutste ei in de pan. Leg een deksel op de pan. Als de bovenkant gestold is, en de onderkant goudbruin, draai dan de omelet om en bak de onderkant.
Doe de gebakken taugé op de groente-omelet.
Kookt de tomatensaus al? Zet de saus zacht en laat even doorkoken. Meng intussen de maizena in een kommetje met wat water tot je een glad mengsel hebt. Giet die de tomatensaus en roer direct goed door. De saus zal direct dikker worden. Pas op: als zo’n dikke saus kookt, dan kan het gaan spetteren. Haal je pan dus van het vuur.


Giet het meeste van de dikke saus over de taugé en de groente-omelet. Als de “naturel” omelet aan beide kanten mooi goudbruin is, leg hem dan op de taugé. Giet het laatste beetje saus over de bovenste omelet. Snij de bosuitjes in ringen en garneer de foe yong hai met de bosuitjes.

Schep wat rijst op en schep daar de foe yong hai overheen. Lekker wat kroepoek erbij.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *