Gado gado met omeletreepjes

door | 24 feb 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, saus, vegetarisch

Vanavond aten we deze gado gado met omelet reepjes. De meningen waren er enigszins over verdeeld: Lone en ik vonden het “wel ok”, Free vond het niet lekker en Edwin vond het wél erg lekker. Het is niet echt mijn favoriete gerecht: het had van mij wel iets meer pit mogen hebben. Misschien had ik er wat zout en peper over moeten strooien? Ik heb nog ruim een portie over, misschien zelfs wel twee, dus het was wel een beetje teveel voor ons vieren. Ik denk dat ik daar morgen nog een deel van mee naar mijn werk neem, als lunch-salade.
Je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken. Ik heb deze gekozen zodat ik een beetje variatie in kleur en textuur had. Je kunt de groenten ook snijden zoals je lekker en leuk vindt. Zelf vind ik van die schuine stukken altijd wel leuk, maar je kunt natuurlijk ook blokjes, plakjes of repen snijden. Leef je uit! Oh, en als je nou niet zoveel zin of tijd hebt, dan kun je natuurlijk ook gewoon een zak (Oosterse) roerbakgroenten gebruiken. Want dat snijden kost wel even wat tijd, natuurlijk. Ik moet wel zeggen dat ik er meestal wel lekker zen van word, van groenten snijden. Maar soms moet ik wel even moed verzamelen om eraan te beginnen…

Ingrediënten
1 spitskool
1 komkommer
250 gram sperziebonen
250 gram taugé
3 wortels
3 bosuitjes
4 eieren
2 eetlepels ketjap
6 eetlepels pindakaas
1 eetlepel sesamolie
2 bouillontabletten (groentebouillon)
1/2 theelepel sambal
olijfolie
3 kopjes rijst
(Cassave) kroepoek – optioneel

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Of, zoals ik, in de rijstkoker: 3 kopjes rijst op 4,5 kopje water.
Maak de groenten schoon. Haal de topjes van de sperziebonen en knak ze eenmaal door. Was de komkommer, snij de boven- en onderkant eraf en snij in de lengte in vieren. Verwijder de zaadjes en snij nogmaals in de lengte doormidden. Snij de lange repen komkommer in schuine stukken. Schil de wortelen met een dunschiller en snij ze in schuine plakken. Snij de kool doormidden en snij de harde stronk eruit. Snij vervolgens de kool in repen. Breng een grote pan met water aan de kook. Los daarin de bouillontabletten op en kook daarin de groenten gaar, te beginnen met de groenten die het langste moeten (sperziebonen en wortels) en daarna de groenten die sneller gaar zijn (kool en de komkommer). Schep de groenten uit het water en laat uitlekken in een zeef. Blancheer als laatste de taugé kort.

Breek de eieren in een mengkom en klop ze los met 1 eetlepel ketjap.
Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie en een eetlepel sesamolie. Wacht tot de olie heet is en giet dan het geklutste ei er in. Leg een deksel op de pan en laat de onderkant bakken. Als de bovenkant gestold is, laat de omelet dan op de deksel glijden en keer de omelet om. Bak kort, tot de andere kant ook mooi bruin is. Haal dan de pan van het vuur, laat de omelet op een bord glijden en snij de omelet in repen.

Doe 250 ml water in een steelpannetje, doe daar een eetlepel ketjap en de theelepel sambal bij en roer er dan de pindakaas doorheen. In het begin zal de pindakaas nog heel “korrelig” in het water zijn, maar naarmate de saus warmer wordt, dan wordt de saus gladder. Als de saus te dik dreigt te worden, voeg dan nog wat water toe en roer weer goed door.

Doe de groenten in een grote schaal en giet daar de pindasaus over. Schep de taugé erover en leg de repen omelet erop. Snij de bosuitjes in schuine plakjes en strooi die over de schotel.

Schep de rijst in diepe borden en schep er wat van de groenten met satésaus over. Verdeel de omeletreepjes erover. Serveer met een handje kroepoek.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Nasi met lekker veel groenten

Pindaburgers met Chinese koolsalade

Vegetarische nasi met tempeh

Kip van Carlo (van mam)

Komkommer-roerbak met sesam en omelet

Groenten uit de wok

Kip Siam

Foe Yong Hai

Kipsaté en roerbakgroenten in oestersaus

Gehakt met tofu in zwartebonensaus

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *