Kip van Carlo (van mam)

door | 10 okt 2019 | avondeten, hoofdgerecht, kip, recept, rijst, vegetarisch, vlees

Dit is één van de favoriete recepten van mijn moeder. Ze heeft het ooit uit een boodschappen-blaadje geknipt en maakt het graag als er bezoek komt. De Carlo van de “Kip van Carlo” is Carlo Boszhard. Er stond een interview met hem in het boodschappenblaadje met -naar verluid- zijn favoriete gerecht. Mam is niet speciaal fan van Carlo, hoor, maar ze heeft het recept geprobeerd en het viel in de smaak!
Het oorspronkelijke recept is met drumsticks, maar mam maakt het het liefst met kippendij. Ik vind kippendij ook héérlijk, maar dat eet ik eigenlijk nooit omdat Edwin het niet lust. Hij griezelt er van! In het begin dacht ik “Ach, ik snij het gewoon in stukjes en dan zeg ik gewoon niet dat het kippendij is…” maar hij had het altijd al bij de eerste hap door en dan hoefde hij niet meer. En dus eten we meestal maar kipfilet als we iets met kip eten. Maar nu Edwin mee is op schoolkamp, als kookploeg, zag ik mijn kans schoon en hebben we lekker kippendij gegeten.
Voor de flexi- en vegetariers onder ons heb ik ook een pan met vegetarische kipstuckjes in plaats van gewone kip gemaakt. Dat smaakte ook prima! Goed alternatief, hoor!

Ingrediënten
6 paprika’s (twee van die “stoplichten”)
1 ui
250 gram kippendijfilet
1 bakje vegetarische kipstuckjes (160 gram)
1 blik ananasschijven op sap
1/2 citroen
2 theelepels kipkruiden
1/2 theelepel sambal
2 eetlepels honing
olijfolie
zout en peper
2 kopjes rijst
sperziebonen (optioneel)

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Als je er sperziebonen bij eet, maak die dan schoon en kook ze gaar. Giet af, doe er een klontje boter bij en rasp er wat nootmuskaat over.
Knip of snij de kippendij in stukjes en strooi hier 1 theelepel kipkruiden overheen. Meng goed. Scheur de vegetarische kipstuckjes in kleinere stucken en meng daar de andere helft van de kipkruiden doorheen. Laat de kipkruiden even intrekken terwijl je de paprika’s schoon maakt. Was de paprika’s en snij ze doormidden. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukken. Pel de ui, snij doormidden en snij in ringen.

Zet twee wokpannen op het vuur en verhit in beide pannen een scheutje olie. Bak in de ene pan de kippendijstukjes en in de andere de vegetarische kipstuckjes. Doe de uienringen erbij en bak even mee. Voeg dan de paprika-stukken toe. Zorg dat je in beide pannen ongeveer evenveel ui en paprikas hebt.

Snij de ananas-ringen in stukjes. Rasp de schil van de (halve) citroen boven beide pannen en pers de halve citroen uit. Blus af met de ananas-sap. Voeg aan beide pannen ongeveer een eetlepel citroensap, wat citroenrasp, de sambal en de honing toe. Roer goed door laat pruttelen tot de kip gaar is. Voeg tot slot de ananas-stukjes toe en warm die kort door.

Schep wat rijst op een bord,en  schep er wat kip-van-carlo en wat sperziebonen erbij.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *