Gehakt met tofu in zwartebonensaus

door | 28 dec 2018 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, rijst, rund, vlees

Ik vind het toch zó leuk om te doen, hè, dit foodblog?! Van elke keer koken heb ik echt zes keer plezier. Tel maar mee! Het begint al als ik de recepten zit uit te zoeken. Ik kan me enorm verheugen op al dat lekkers. Dan geniet ik tijdens het boodschappen doen. Boodschappen doen is echt geen straf voor me.  Integendeel! En als het dat wel is, als boodschappen-doen iets wordt dat “ook nog moet”, dan is dat een teken dat ik teveel stress heb en dat ik even iets rustiger aan moet doen…
Mijn groenten haal ik tegenwoordig bij de groentenboer in plaats van in de supermarkt. Het is echt een genot om in die winkel mijn groenten bij elkaar te zoeken! Daarna geniet ik natuurlijk als ik het gerecht sta te bereiden. Het maken van de foto’s “onderweg” vind ik super leuk en is echt een manier om er extra bij stil te staan en er extra van te genieten. Daarna geniet ik van hoe het eindresultaat er uit ziet. En daarna natuurlijk van het opeten. Als het gerecht niet zo uitpakt als ik had verwacht, dus als het er niet uitziet en/of niet lekker is, dan kan ik daar flink van balen en kan ik er behoorlijk chagrijnig van worden… Maar gelukkig pakt het meestal wél goed uit. En zoniet, dan gaan de foto’s in de prullenbak en neem ik mezelf voor om ’t een andere keer nog eens te proberen…

Maar dan is het genieten nog niet afgelopen! Daarna geniet ik nóg een keertje na als ik de foto’s zit uit te zoeken en ze op mijn blog zet… Zóveel keer plezier van één keer koken, dus! Had ik járen eerder moeten doen, zo’n blog…  

Ingrediënten
350 gram rundergehakt
1 blok tofu (450 gram)
1 theelepel 5-spices mix
4 tenen knoflook
3 cm gemberwortel
1 bouillonblokje (rund)
1 eetlepel maizena
100 gram zwarte bonen saus *)
1 eetlepel sweet chilisaus
1 eetlepel zoete ketjap
250 gram diepvriesdoperwten
2 bos-uitjes
1 rode peper
een paar takjes koriander
1 limoen
olie

Bereiding
Verhit een flinke scheut olie in een braadpan en bak daarin het gehakt rul met de 5-spices mix en wat zout en peper. Schil de gember en snij in zo klein mogelijke blokjes.

Als het gehakt rul en gaar is, doe dan de gember erbij. Pers de knoflook met een knoflookpers uit boven de pan en bak even kort mee. Hak het bouillonblok fijn op een snijplank en voeg dat aan de pan toe. Strooi direct de maizena erover uit en roer goed door. Giet dan de chilisaus en de ketjap erbij en voeg de zwarte bonen saus toe. Giet er 300 ml water bij, en breng al roerend aan de kook. Zet zacht en laat zachtjes koken tot de saus lekker ingedikt is.

Bereid intussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (of in een rijstkoker).


Zet een pan met ruim water op, met een flinke snuf zout. Doe daar, als het kookt, de diepvrieserwtjes bij en breng opnieuw aan de kook. Giet de tofu af en snij in stukjes van ongeveer 1×1 cm groot. Doe deze bij de erwtjes in het kokende water en laat een paar minuten koken.

Giet af in een zeef en voeg ze dan toe aan het gehakt-mengsel.

Roer de tofu en erwtjes goed door het gehakt mengsel.

Snij de peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en de pitjes. Snij de peper dan in halve maantjes. Was het bosuitje even en verwijder indien nodig het buitenste blad. Snij dan het bosuitje in schuine ringetjes.

Schep de rijst op en doe daar een schep gehakt-tofu-mengsel over heen. Strooi wat rode peper, bosui en korianderblaadjes over de saus. Leg er een partje limoen bij, om er over uit te knijpen.

Eet smakelijk!

*) Zwartebonensaus of black bean sauce — als je supermarkt het niet heeft, ga dan naar de toko. Het moet gek gaan als ze het daar niet hebben…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *