Groenten uit de wok

door | 23 jun 2019 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, snel, vegan, vegetarisch

Gisteren kwam het nieuwe spel Harry Potter Wizards Unite uit. Dat is een soort Pokémon Go, maar dan in Harry Potter thema. Daar kijken we al máánden naar uit. Gisteravond hebben we het geinstalleerd en vanmiddag zijn we eropuit gegaan om het te spelen. Free had afgesproken om met vriendjes op de campus te gaan pokémonnen (daar zitten namelijk heel veel pokestops en -gyms). En ik ging met man- en dochterlief ook naar de campus om te Harry Potteren. Harry Potter is een stuk ingewikkelder en veelzijdiger dan Pokémon. Uiteraard moet je naar bepaalde plekken toe om magische wezens en dingen te verzamelen. In zoverre lijkt het natuurlijk op Pokémon. Maar je moet ook magische ingrediënten combineren om er toverdranken van te brouwen, enzo. En dat doet me dan weer een beetje denken aan Minecraft of Family Farm.


Het was erg leuk! Ik vond het ook érg leuk dat mijn man mee ging. Ingress en Pokemon hebben hem nog niet ’t huis uit gekregen, maar Harry Potter wel! Qua timing komt het wel een beetje slecht uit, want komende week begint voor dochterlief de toetsweek. Maar ze heeft vanmorgen netjes haar Maatschappijleer zitten leren, zodat ze vanmiddag met ons mee kon!

Wat eten betreft: een vegetarisch gerecht uit De Dikke Vegetarier. De basis is worteltjes, ui, bleekselderij en peultjes en in het kookboek staan diverse suggesties wat je er nog meer bij zou kunnen doen. Ik heb er paprika’s, oesterzwammen en spinazie bij gedaan. De hoeveelheden hieronder zijn gewoon wat ik heb gebruikt. Maar je kunt ’t in de hoeveelheden gebruiken die je koopt en/of toevallig nog in huis hebt.

Ingrediënten
4 wortelen
2 uien
3 stengels bleekselderij
2 tenen knoflook
1 stukje gemberwortel
350 gram peultjes
2 rode paprika’s
150 gram oesterzwammen
100 gram gewassen blad spinazie
1/2 bouillontablet (groentebouillon)
1 dessertlepel sesamolie
2 eetlepels ketjap manis
zonnebloemolie
4 kopjes rijst
een paar handjes gezouten pinda’s – optioneel

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook 1/4 liter water en los daar de 1/2 bouillontablet in op.
Was de wortelen en snij ze in plakjes. Pel de ui en snij in parten. Was de bleekselderij en snij in maantjes. Maak de peultjes schoon: snij (of beter: knák met je mesje) de uiteinden ervan af. Als er een draad aan zo’n uiteinde blijft zitten, trek die dan langs de naad van de peul af. Snij de knoflook in kleine stukjes en snij de gember fijn. Was de paprika’s, snij ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in repen. Snij de oesterzwammen in repen.


Verhit een scheut olie in een wokpan en bak daarin de ui, knoflook en gember even kort aan. Voeg daarna de wortel plakjes, bleekselderij, de peultjes, paprikareepjes en oesterzwammen toe. Giet de bouillon erbij, roer goed door en zet het vuur hoog. Laat de groenten, al roerend, lekker pruttelen tot ze gaar zijn (5-10 minuten).
Voeg de ketjap en de sesamolie toe en roer goed door de groenten.


Roer in de laatste minuut de spinazie erdoor. Haal de pan van het vuur als de spinazie geslonken is.
Schep wat rijst op een bord en schep er geroerbakte groenten over.
Doe er eventueel nog een handje pinda’s over.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *