Kip Siam

door | 26 mei 2019 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kip, Oosters, recept, rijst, vlees

Gisteravond ben ik met Edwin naar de film Rocketman geweest, over het leven van Elton John. Wat een prachtige film! Erg aangrijpend, ook, dat hij zó populair en tegelijkertijd zó eenzaam kon zijn. En vandaag staat natuurlijk al de hele dag een Elton John playlist op…
Deze kip-Siam aten we gisteren voor we naar de bios gingen. Het is weer een recept uit het Koken met Karin “Slim zonder pakjes & zakjes” kookboek. Al moet ik bekennen dat ik een beetje gesmokkeld heb: ik heb namelijk wel groene curry pasta uit een pakje gebruikt. In het kookboek staat wel een recept staat om het zelf te maken. Maar daar had ik even geen zin in. En ik moet zeggen dat ik deze curry pasta (van Fair Trade) erg lekker vond.
Eigenwijs als ik ben heb ik het recept wel íets veranderd: allereerst heb ik 6 paprika’s gebruikt, in plaats van 1 gele en 1 rode. 2 paprika’s is natuurlijk veel te weinig voor 4 personen. En het werd er niet overdreven paprika-achtig door, hoor. Verder is het oorspronkelijke recept met kippendijen. Dat vind ik zelf wel lekker, maar manlief grúwelt daar op één of andere manier van (het mondgevoel, ofzo), dus heb ik in plaats daarvan kipfilet gebruikt. Volgens het kookboekje moet je het gerecht met pan en al in de oven zetten, maar ik weet helemaal niet of dat kan met mijn pannen. Dus ik heb het gewoon in de braadpan op een laag pitje laten staan. Kon ook! In mijn kookboekje staat naast het recept “beetje dunnetjes geheel” bijgeschreven (ik heb mijn boekje tweedehands – vandaar). Toen dacht ik: nou, als het te dun is, dan doe ik er gewoon een beetje maizena door. Maar uiteindelijk wás het helemaal niet te dun, dus die heb ik niet gebruikt. Maar die  maizena staat nog wel op de ingrediënten-foto. En uiteindelijk had ik iets minder cashewnoten dan 100 gram. Ik begon wel met de juiste hoeveelheid, maar zoonlief kwam elke keer even in de keuken kijken en snoepte elke keer een paar cashewnoten op.

Ingrediënten
2 kipfilets (ongeveer 350 gram)
6 paprika’s
100 gram cashewnoten
1 blik kokosmelk
3 lente-uitjes
250 gram pandanrijst
1 pakje Thaise groenecurrypasta (70 gram)
1 limoen
2 eetlepels vissaus
olie
een paar takjes verse koriander

Bereiding
Knip de kip-filet in reepjes.
Was de paprika’s, snij ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika’s in reepjes. Verhit een scheut olie in een braadpan en bak daarin de groene curry pasta een paar minuten aan. Doe dan de kipreepjes erbij en roerbak die tot ze rondom gaar zijn.
Pers de limoen uit. Giet de kokosmelk, de vissaus en het limoensap bij de kip. Roer goed door tot het begint te borrelen.


Doe de rijst en de paprikareepjes erbij, roer goed door en laat op een laag pitje met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar koken. Proef na 20 minuten of de rijst al gaar is en voeg indien nodig nog wat zout toe. (Als het te pittig is, voeg dan een lepeltje suiker toe!)
Verhit in een koekenpan een klein beetje olie en rooster daarin de cashewnoten. Blijven roeren en in de gaten houden, want voor je ’t weet branden ze aan!
Snij de lente-uitjes in schuine ringetjes en snij de koriander fijn.

Schep de kip-siam op een bord en strooi er wat lente-uitjes en koriander over. Strooi er tot slot een handje geroosterde cashewnoten over.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *