Vegetarische Chinese tomatensoep

door | 4 sep 2019 | lunch, noedels, Oosters, recept, soep, vegetarisch

Zo’n voornemen om grotendeels vegetarisch te eten is wel leuk en aardig, en vooral heel goed bedoeld, maar eerlijk gezegd krijg ik er af en toe wél een beetje de zenuwen van. Dan is er voor mijn gevoel zóveel dat ik dan dus niet meer kan of mag eten. Dat ik mezelf zó veel ontzeg… Want dan zit er voor mijn gevoel echt óveral vlees in. Zo had ik opeens onwijs zin in Chinese tomatensoep. Maar ja, daar zat pulled chicken in. Ik besloot een vegetarische versie van de Chinese tomatensoep te maken. En dat is heel goed gelukt! Hij was héérlijk en ik heb de kip écht niet gemist…

Ingrediënten
2 blikken tomatenblokjes
2 blikjes tomatenpuree (2 kleine of 1 grote)
1 ui
1 prei
1 winterwortel
100 gram taugé
6 champignons
3 eieren
1/2 blikje waterkastanje
2 mie-nestjes
4 plakjes gember
3 eetlepels bruine basterdsuiker
1 theelepel sambal
20 ml rijstazijn
3 bouillonblokje (groentebouillon)
scheutje kookroom

Bereiding
Schil de ui en snij de ui in halve ringen. Schil de peen met een dunschiller en snij de peen in kleine blokjes. Verhit een scheut olie in een soeppan of braadpan met dikke bodem. Fruit de ui en de wortelblokjes in de pan en bak al roerend tot de ui zacht wordt. Doe de tomatenpuree erbij en bak ongeveer 1 minuut aan.

Voeg dan de twee blikken tomatenblokjes toe en laat ongeveer tien minuten op laag vuur pruttelen. Roer af en toe. Voeg dan de bouillontabletten, 1,25 liter water, de suiker en de gember toe en breng aan de kook.

Laat de soep even doorkoken en pureer ‘m dan met de staafmixer.
Voeg de sambal sambal en rijst-azijn toe. Snij de prei in dunne ringen, de champignons in plakken en de waterkastanje in plakjes.

Voeg de prei, champignons en waterkastanjes aan de soep toe en verkruimel een mie-nestjes erboven. Breng de soep aan de kook en zet ‘m dan op een laag pitje. Laat een minuut of tien doorkoken.


Proef de soep en breng -indien nog nodig- op smaak met wat zout en/of peper.

Doe de eieren in een schaal en klop ze los met een scheutje kookroom. Verhit wat olie in een koekenpannetje met anti-aanbaklaag en giet het eimengsel erin. Laat steeds even stollen en roer dan om. Hak indien nodig in kleinere stukjes en doe bij de soep.

Doe de taugé bij de soep en laat nog twee minuten doorkoken.

Eet smakelijk!

 

2 Reacties

 1. Ans vervoort

  hallo met ans vervoort
  ik vid de recepten er erg lekker en er gezond ui zien maar ik heb een vraag ikheb een zout beperking i.v.b, met hart falen en ik weet dus niet HOEVEEL ZOUT er in de recepten zitten hoe kom ik dat te weten?kan er e.v.t. een zout vermeldiging bij komen te staan.

  bij voorbaar dank mevr. vervoort

  Antwoord
  • Elleny

   Beste mevrouw Vervoort (of mag ik Ans zeggen?),
   dank voor uw berichtje. Ik hoop dat u veel inspiratie uit mijn recepten haalt!
   Sommige van mijn nieuwere recepten (maar ook niet allemaal) hebben wel een overzicht van de voedingswaarde (dus de hoeveelheid kcal, eiwit, vet, etc) en daar staat ook zout bij. Het is de bedoeling dat ál mijn recepten dat krijgen, maar dat is vrij veel werk en aangezien ik dit blog naast mijn gewone werk doe, gaat het nog wel even duren voordat ik ze allemaal heb gedaan.
   De recepten op mijn blog zijn niet zout-arm, maar in de meeste gevallen gebruik ik geen pakjes en zakjes en is het zout vooral dat wat ik los toevoeg om het op smaak te brengen. In deze soep heb ik de standaard hoeveelheid gewone bouillonblokjes gebruikt. Er zijn speciale zout-arme bouillonblokjes te koop, die zou u in plaats van de gewone kunnen gebruiken. Op die manier kunt u de recepten waar bouillonblokjes in zitten zélf zout-arm maken.
   Met vriendelijke groet,
   Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *