Vegetarische kip teriyaki met geroerbakte groene groenten

door | 17 jan 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, vegetarisch

Op zoek naar inspiratie pakte ik KEUKEN van Nigella Lawson uit de kast. Ik sloeg ‘m open bij de Kip Teriyaki. Nou, dat zag er lekker uit, die wilde ik wel maken… Maar dan wel een vegetarische versie, natuurlijk, in verband met vegetarische dochter. Nigella begint met “Ik weet dat de wereld vol goede ouders is, die hun kinderen nooit voedsel met zout of suiker geven, en dit recept bewijst overtuigend dat ik niet een van hen ben.” Ach, ik denk dat dat wel los loopt. Wat voeding betreft moet je gewoon niet zo krampachtig doen, vind ik. Eet vooral lekker gevarieerd en probeer voldoende groenten en vezels te eten. Maar er is heus geen man overboord als je een keer te weinig groenten of vezels eet, of te veel zout of te veel (verzadigd) vet eet.
We waren het er wel over eens dat die kipstuckjes wél lekker waren, maar eigenlijk niet echt op echte kip leken in dit gerecht. De kinderen vonden het eigenlijk meer op speklappen lijken dan op kip, maar dat komt waarschijnlijk omdat we die vaak als spruiten-met-speklapjes-in-ketjapsaus eten, dus ze associeren ketjap gewoon met speklappen. Maar we vonden ’t gewoon lekker. En de geroerbakte groene groenten erbij ook. Die groenten kun je natuurlijk mee varieren, he? Je kunt voor ’t gemak ook een zak roerbakgroenten gebruiken, natuurlijk.

Ingrediënten
2 bakjes vegetarische kipstuckjes (2 x 160 gram)
1 eetlepel rijstazijn
2 x 4 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
een stukje verse gemberwortel
1 eetlepel sesamolie
2 x 1 eetlepel zonnebloemolie
400 gram sushirijst
1 ui
1 paksoi
1 stronk broccoli
250 gram peultjes
1 zakje miso-soep (18 gram)

Bereiding
Doe de rijstazijn, 4 eetlepels ketjap, suiker en sesamolie in een kom. Schil een stuk van ongeveer 1 cm van het stuk gember en rasp dat boven de kom. Roer even goed door en doe dan de vegetarische kipstuckjes erin. Roer de vegetarische stuckjes goed om in de marinade en laat ze minstens een kwartier goed intrekken. Langer is beter!

Kook de sushi-rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. In mijn geval: doe de 400 gram rijst met 560 ml water in een pan. Breng met de deksel op de pan aan de kook en laat 10 minuten koken. Haal dan de pan van het vuur en laat 15 minuten staan, nog steeds met de deksel op de pan.
Maak de stronk broccoli schoon: snij de roosjes los en doe die in een pan met water. Snij eventuele blaadjes van de stronk en snij de stronk in blokjes. Kook de broccoli gaar. Giet de broccoli af. Pel de ui, snij doormidden en snij de helften in dunne parten. Maak de peultjes schoon: knak met een mesje beide topjes eraf en trek de eventuele “draad” uit de naad. Maak ook de paksoi schoon: Snij het onderste stukje van de stronk eraf en snij zowel de stengels als de bladeren in reepjes. Doe de gesneden paksoi in een vergiet en spoel af onder de kraan.

Verhit in een koekenpan een eetlepel zonnebloemolie. Schep de gemarineerde vegetarische stuckjes met een schuimspaan uit de marinade en bak ze aan in de koekenpan. Roer regelmatig. Als de vegetarische stukjes beginnen te kleuren, voeg dan de achtergebleven marinade toe

Verhit op hoog vuur in een wokpan een eetlepel olie en fruit daarin de ui aan. Als de ui zacht is, voeg de (gekookte) broccoli toe, daarna de peulen en tot slot de paksoi. Blijf goed omroeren, zodat de groenten niet aanbranden. Voeg dan de miso-pasta en 4 eetlepels ketjap toe en roer goed door. Zet het vuur lager.

Schep een bergje sushi-rijst midden op het bord, schep daarnaast een flinke hoeveelheid roergebakken groene groenten en aan de andere kant een kwart van de vegetarische kipstuckjes teriyacki.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Komkommer-roerbak met sesam en omelet

Spruiten met vega-reepjes in ketjapsaus

Geroerbakte Chinese kool met speklapjes in ketjapsaus

Roergebakken boerenkool met taugé, spekjes en ketjap

Groenten uit de wok

Groenten in zoetzure saus met tofoe

Andijvie met Quorn

Spitskoolschotel

Kip van Carlo (van mam)

Beef Chimichurri

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *