Beef Chimichurri

door | 28 jun 2019 | avondeten, hoofdgerecht, recept, rijst, rund, saus, vlees

Kennen jullie Beef Chimichurri? Het schijnt een wereldgerecht van Knorr te zijn, naar een traditioneel Argentijns gerecht. Ik had het nog nooit op, eerlijk gezegd. Maar ik had een flinke hoeveelheid peultjes van mam gekregen, en bij de peultjes-gerecht in het boek “Slim zónder pakjes & zakjes” van Koken met Karin stond het recept voor Bief chimichurri. En zoonlief wilde graag weer eens biefstuk eten, dus bingo!
Ik moet eerlijk zeggen dat de ingrediënten voor de “chimichurri” me nou niet direct echt aanspraken. Het lijkt meer een salade dressing, ofzo, met azijn en olie, een sjalotje en wat kruiden. Ik heb de chimichurri-saus er dan ook los bij gegeven, zodat we het allemaal eerst konden proeven voor we het over de biefstuk en peultjes zouden doen. Zou een beetje zonde van die biefstuk zijn, natuurlijk, als we het uiteindelijk niet lusten.
Maar ik vond het verrassend lekker! Wel zuur, inderdaad, zoals een dressing, maar dat smaakte prima bij de peulen en de biefstuk. Enne… de kinderen vonden het inderdaad te zuur, dus ik heb er goed aan gedaan om ’t in een apart bakje te geven.

Ingrediënten
4 biefstukken (400-500 gram)
350 gram peultjes
2 rode paprika’s
3 sjalotjes
2 flinke tenen knoflook
een paar takjes basilicum
een paar takjes peterselie
75 ml rode wijnazijn
75 ml olijfolie
1 eetlepel oregano (gedroogd)
1 theelepel komijn
1/2 theelepel chilivlokken
1 handje blanke amandelen (ongezouten)
zout & peper
4 kopjes rijst

Bereiding
Maak eerst de marinade voor het vlees: pel en snipper de knoflookteen en een sjalotje. Meng dat met een paar eetlepels olijfolie, komijnpoeder en wat zout en peper goed door elkaar. Snij de biefstuk in reepjes en roer die door de marinade. Laat ongeveer een uur intrekken. Dan kan het vlees meteen op de goede temperatuur komen voor je het gaat bakken.
Maak dan de chimichurri saus. Doe gelijke hoeveelheden (75 ml van beide) olijfolie en rodewijnazijn in een maatbeker. Pel de knoflookteen en twee sjalotten, snij ze in grote stukken en doe die erbij in de maatbeker. Doe er zout en peper bij en voeg de chilivlokken en de oregano toe. Doe, tot slot, de basilicum en verse peterselie erbij, en maal alles fijn met een staafmixer.  Dit is dus de befaamde chimichurri. Volgens het kookboek kun je het mengsel het beste een nachtje in de koelkast zetten, maar daar had ik geen tijd voor, hoor. Ik heb het gewoon een uurtje in de koelkast gezet. Net zo lang als ik het vlees liet marineren.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Maak de peultjes schoon: knak de beide topjes ervan af en trek de draad (als die er in zit) uit de naad. Was de paprika en snij doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij in reepjes.
Zet een wokpan op ’t vuur en rooster daarin de amandelen (zonder olie). Leg de geroosterde amandelen even apart en bak dan de biefstukreepjes in de hete pan. Als de biefstukreepjes rondom dichtgeschroeid zijn, schep ze dan uit de pan en roerbak de peultjes en de paprika in de pan. Als de peultjes en paprika heet zijn, doe dan het vlees weer terug in de pan en warm nog even door.

Schep de rijst op het bord en schep het biefstuk-mengsel erover. Strooi er een handje geroosterde amandelen over. Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *