Geroerbakte Chinese kool met speklapjes in ketjapsaus

door | 19 jun 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, saus, varken, vlees

Dochterlief heeft geklaagd: het is allemaal wel leuk en aardig zo’n foodblog, maar als we iets lekkers eten, dan eten we het daarna nooit nog een keer. Nu is dat niet helemaal waar, want we eten sommige dingen best wel vaker. Dan zet ik bijvoorbeeld de soep of salade van de lunch op mijn blog, of een toetje, ofzo. Maar goed, I hear you, moppie!
Ze zit nu even in een nogal drukke periode, het lijkt wel of ze voor alle vakken nog gauw even presentaties, verslagen en projecten moet doen en inleveren, zo vlak voor de toetsweek. Dus ze kan best wel even wat verwennerij gebruiken. Wat ze dan graag wilde eten? “Spruiten met speklappen“.
Tja, half juni zijn spruiten natuurlijk niet meer in het seizoen. Iik weet niet eens of ze überhaupt nog te krijgen zijn, dus dát zat er even niet in. Nu gaat het ook eigenlijk helemaal niet om die spruiten, maar om de speklappen en de ketjap-saus. Dus ik heb er dit van gemaakt: geroerbakte Chinese kool met speklappen en ketjapsaus.

Ingrediënten
1 Chinese kool
6 speklappen
100 ml ketjap manis
2 tenen knoflook
1 dessertlepel bakgember
1 dessertlepel sesamzaad
2 eetlepels sesamolie
1-2 eetlepels maizena
olijfolie
4 kopjes rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Knip of snij de speklappen in reepjes. Doe de spekreepjes in een mengkom en doe de ketjap sesamolie en de ketjap erbij. Pers de knoflooktenen uit en snij de bakgember fijn. Doe de knoflook en de gember erbij en roer goed door. Laat de speklappen een minuut of tien in de marinade staan, zodat de smaken goed intrekken.
Snij intussen de Chinese kool in de lengte door en de helften nógmaals doormidden. Snij de stronk weg, verwijder de buitenste bladeren en snij de kwarten nog een paar keer door. Snij vervolgens de kool in reepjes en doe die reepjes direct in een gootsteen vol met koud water waaraan je wat zout hebt toegevoegd. Spoel de koolreepjes goed af en laat ze uitlekken in een vergiet.


Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en doe daarin de spekreepjes, met marinade en al. Bak/kook de spekreepjes even aan. Doe dan, hand voor hand, de koolreepjes erbij. Roer even door en voeg de volgende hand kool toe als de vorige een beetje geslonken is. Laat de kool en de spekrepen lekker zachtjes pruttelen tot de spek gaar en alle kool geslonken is (en de rijst klaar is).
Ik hou er van als de saus een beetje gebonden is, dus ik heb wat maizena toegevoegd. Maar je kunt de saus ook dun laten als je dat lekkerder vindt. Om de saus te binden: roer 1 of 2 eetlepels maizena door een scheutje koud water. Goed roeren tot het helemaal vloeibaar is. Giet het maizenamengsel dan in de hete pan en roer direct goed door.


Schep wat rijst op een bord en doe daar een schep spek-kool mengsel over heen. Garneer met wat sesamzaadjes.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *