Andijvie met Quorn

door | 19 mei 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, vegetarisch

Zoonlief wil flexitarier worden, en dus wij zouden vaker vegetarisch eten. Voor vandaag had ik Andijvie met Quorn bedacht. Een recept uit mijn studententijd nog, toen ik ook een tijdje vegetarisch was (of althans: geen vlees at). In mijn herinnering was het erg lekker. En dat wás het eigenlijk ook. Al vroeg manlief, toen hij het pakje Quorn op het aanrecht zag liggen, of we niet een beetje doorslaan?
Toen zoonlief zijn bord had vroeg hij “Wat zijn die stukjes?” terwijl hij wantrouwend in zijn eten zat te prikken. “Dat is Quorn.” Daar hadden we het vanmiddag bij het Pokémonnen al over gehad, dat we vanavond vega zouden eten met Quorn. Dat dat gemaakt wordt van schimmel-eiwit had ik voor de zekerheid maar even niet genoemd. “Kworn? Dat rijmt op porn.” vond hij. Eh, ja. “Het lijkt een beetje op kipstukjes. Maar dan vegetarisch.”
Mijnheer vond het niet lekker: “Ik hou niet zo van nep-vlees. Net als van tofoe, daar hou ik ook niet van.” “Nou, dan heb je pech, vriend, want dat eten we morgenavond…”
Tot nu toe vind ik het nog niet zo’n succes, zijn nieuwe flexitarier-status. Misschien moeten we dat binnenkort toch even evalueren? Zelf vond ik het wél lekker, eigenlijk. De Quorn heeft wel een goede consistentie. En gemarineerd met ketjap smaakt het ook nog ergens naar.
Ik weet eigenlijk niet waar ik dit recept vandaan heb. Ik heb het al sinds mijn studententijd, toen ik, samen met een paar andere studenten, een verslag schreef over Quorn. Ik denk dat het destijds als recept-idee op een pakje Quorn heeft gestaan, ofzo. Of misschien zo’n recepten-kaartje uit de supermarkt? Ik heb het in ieder geval een keer uitgetypt en in mijn recepten-plakboek geplakt. 

Ingrediënten
2 pakjes Quorn stukjes (naturel)
2 uien
600 gram gesneden andijvie
100 ml ketjap manis
40 ml sesamolie
1 eetlepel sesamzaad
olijfolie
zout & peper
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Marineer de Quorn met ongeveer de helft van de ketjap, minstens 5 minuten.


Pel de uien en snij ze in kleine stukjes. Verhet een scheut olijfolie samen met de sesamolie in een wokpan. Fruit hierin de ui. Voeg, als de ui zacht is, de stukjes Quorn toe en roerbak die ongeveer 5 minuten mee. Voeg dan de andijvie toe en roerbak in een paar minuten op hoog vuur, tot de andijvie geslonken is. Voeg de andijvie indien nodig in twee of drie keer toe. Giet de rest van de ketjap erbij en breng op smaak met zout en peper.


Schep wat rijst op een bord en schep er het andijvie-quorn-mengsel over. Strooi er wat sesemzaadjes over.
Eet smakelijk


Kijk, dit is de snijplank die ik van de kinderen en manlief voor mijn verjaardag heb gehad. Ik heb ‘m nog niet gebruikt; ik ben bang dat ik ‘m dan beschadig…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *