Roergebakken boerenkool met taugé, spekjes en ketjap

door | 21 nov 2019 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, recept, varken, vegetarisch, vlees

Eerlijk gezegd was dit de maaltijd die ik het minste zag zitten, deze week. Ik ben eigenlijk van team boerenkool-hoort-gewoon-in-een-stamppot en niet van team met-boerenkool-kun-je-nog-veel-meer-súper-gezonde-dingen-maken. Boerenkool smoothie? Boerenkool chips? Boerenkool pesto? Dat vind ik eh… “bijzónder”.
Dus ik had enigszins mijn twijfels over deze roergebakken boerenkool. Die spek erbij leek me dan weer wel een goed idee. Dat past wel bij boerenkool. Uiteraard vegetarische speckreepjes voor dochterlief. Maar ketjap en taugé en krieltjes? Maar het viel reuze mee! Sterker nog: het was eigenlijk hártstikke lekker! En die vegetarische speckreepjes waren ook súper lekker. Eigenlijk best wel een aanrader, dit! Voor als je eens wat anders wilt met je boerenkool dan stamppot…

Bron: dit recept is geïnspireerd op het recept “Roergebakken boerenkoolschotel” uit “Koken in Langedijk – ruim 75 gerechten van en voor Langedijkers”

Ingrediënten
1 zak boerenkool (500 gram)
1 zak voorgekookte krieltjes (450 gram)
1 bakje taugé (125 gram)
150 gram ongezouten cashewnoten
200 gram spekreepjes
1 bakje vegetarische speckreepjes (respeck)
ketjap manis
1/2 theelepel sambal oelek
1/2 theelepel gemalen gemberpoeder
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verhit een wokpan met daarin een scheut olie, een flinke scheut ketjap, de sambal en gemberpoeder. Bak daarin de boerenkool aan. Doe steeds een paar handen boerenkool tegelijk in de wok en voeg de volgende portie pas toe als de vorige geslonken is. Blijf steeds omroeren.
Verhit in een pannetje met anti-aanbaklaag een beetje olie en bak daarin de vegetarische speckreepjes aan. Als de vega speckjes klaar zijn, doe ze dan over in een schaaltje. En bak daarna in hetzelfde pannetje de gewone spekreepjes. Je hoeft geen extra vet meer toe te voegen. Roer af en toe en laat de spekreepjes bakken tot ze knapperig worden.

Verhit in een koekenpan een scheut olie en bak daarin de krieltjes rondom bruin. Schud of roer de aardappeltjes regelmatig om.
Als alle boerenkool geslonken is, voeg dan naar smaak zout en peper (en eventueel nog wat extra ketjap) toe. Roer de taugé erdoor en haal dan de pan van het vuur.

Als de aardappeltjes rondom een beetje bruin zijn, doe ze dan bij de boerenkool. Roer tot slot de cashewnoten erdoor.


Schep wat boerenkoolmengsel op een bord en schep er wat vegetarische speckjes of gewone uitgebakken spekreepjes over.
Eet smakelijk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *