Groenten in zoetzure saus met tofoe

door | 23 mei 2019 | avondeten, hoofdgerecht, recept, rijst, saus, vegan, vegetarisch

Maandag aten we zoetzure groenten met tofu, uit het kookboek van Linda McCartney. Zoonlief riep al van te voren dat ie dat niet lust, dus dat beloofde niet veel goeds. Om een lang verhaal kort te maken: het was niet zo’n succes. Ik heb echt mijn best gedaan om het lekker en knapperig te bakken. Het zág er ook nog wel redelijk uit, vond ik zelf. Maar met de beste wil van de wereld kan ik dit echt niet lékker noemen. De gróenten waren wel heerlijk, trouwens! Dus ik geef hier gewoon het recept van de groenten in zoetzure saus. Díe kan ik echt van harte aanbevelen. Maar bedenk er even iets anders bij dan die tofoe. Ik denk dat cashewnoten er heerlijk bij zijn. Of bijoorbeeld kipstukjes, als het niet persé vegetarisch hoeft.
Nu denken jullie misschien dat ’t helemaal niets wordt, met Free’s voornemen om flexitarier te worden. Ik zag ’t in ieder geval wel een beetje somber in. Maar gisteravond aten we bloemkool en daar had ik zowel gewone varkenssaucijs als vegetarische worstjes bij gekocht. En die vond hij zowaar lekker! Het grappige is, dat die vega-worstjes er dus absoluut niet uit zien, ongebakken. Maar eenmaal in de pan kleurden ze prachtig en smaakten goed! De “bite” is niet helemaal die van een echte saucijs, maar het was wel gewoon lekker te noemen. En zoonlief heeft heerlijk zijn bord leeggegeten.
Één probleem: wij eten maar heel af en toe aardappels-vlees-groente. Als we dat nou vaker zouden doen, dan zou ’t misschien iets makkelijker zijn. Maar misschien zijn tofoe en Quorn wel vega-voor-gevorderden, ofzo? Misschien moet ik met de instapmodellen beginnen, zoals speck-reepjes, kip-stuckjes en vegaburgers en -worstjes? Ik hou de moed er in! Maar de komende paar dagen eten we kip. Hij wordt tenslotte fléxitarier en geen volledige vegetarier.

Ingrediënten
1 blok tofoe
2 zakken oosterse wokgroenten (2 x 300 gram: mix van gesneden rode ui, paksoi, prei, rode paprika, witte kool en sojabonen)
2 eetlepels maizena
2 eetlepels appelazijn
3 eetlepels rietsuiker
2 eetlepel ketchup
2 eetlepels ketjap manis
1/2 theelepel chilipoeder
1 teen knoflook
1 stuk gember wortel
1/2 bouillontablet (groentenbouillon)
olijfolie
zout & peper
zonnebloemolie
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook 250 ml water en los daarin de 1/2 bouillontablet op.
Meng de maizena met een paar eetlepels koud water tot een glad papje. Meng in een andere kom de azijn, bouillon, suiker, ketchup, ketjap en chilipeper.
Schil de knoflook en de gember en snij die in hele kleine stukjes. Verhit een scheut olie in een steelpan en bak daarin de knoflook en de gember even aan. Schenk het azijnmengsel erbij, en laat een paar minuten pruttelen.
Roer het maizenamengsel erdoor en haal van het vuur als de saus dik wordt. Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Verhit een scheut olie in een wok en bak de wokgroenten tot ze gaar maar nog wel knapperig  zijn.
Giet de saus bij de groenten.

Als je er -ondanks mijn niet al te positieve ervaring- tofoe bij maakt, snij dan de tofoe in repen of blokjes en bak die in hete olie tot het rondom goudbruin en knapperig is. Laat even uitlekken en leg dan op de zoetzure groenten.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *