Spitskoolschotel

door | 1 feb 2019 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, rund, vlees

Nóg een recept uit mijn Koken rondom Kaag en Braassem kookboekje, vandaag: Pittige spitskoolschotel. Bij dit recept stond een foto van “Komen lopen“: een band bestaand uit drie jongemannen. Akoestisch powerpop trio, volgens hun website. Grappige naam, trouwens: Wij zijn komen lopen… 
Het recept was wel even puzzelen, want in het kookboekje is de ingrediëntenlijst niet compleet. Er stond alleen kool, aardappelen, gehakt en melk enzo. En toen ik dat las dacht ik: “Huh, maar wat is er zo pittig aan, dan?”.
In de beschrijving van de bereiding kwam ik ook nog ui, kerriepoeder, knoflook, sambal en ketjap tegen. Alleen niet de hoeveelheden. Die heb ik een beetje gegokt. Het kan dus zijn dat wat ik gemaakt heb in de verste verte niet lijkt op hoe het recept bedoeld is. Het eindresultaat was héérlijk, maar niet echt heel erg pittig. Dus misschien hoort er wel veel meer sambal in. Als je daar van houdt, voeg dan zoveel sambal toe als je wilt. Maar voor ons was ‘ie zo precies goed!

Ingrediënten
1 spitskool
1,5 kilo aardappelen
1 pond rundergehakt
200 ml melk
200 gram geraspte kaas
2 uien
4 tenen knoflook
1 eetlepel kerrie
2 theelepels sambal
4 eetlepels ketjap manis
een paar klontjes roomboter (ongeveer 50 gram)
paneermeel
olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met zout gaar.

Verhit een scheut olie in een wokpan en bak daarin het gehakt rul. Schil en snipper de ui en pers de knoflook uit en bak beide mee met het gehakt. Voeg, als de ui glazig is, de kerrie toe en roer goed door. Voeg daarna de sambal en de ketjap toe en meng goed. Zet het vuur laag.


Verwijder de buitenste bladeren van de spitskool en snij de kool in de lengte doormidden. Snij de stronk uit de kool en snij de halve kool nogmaals in de lengte door. Snij de kwart kool in dunne reepjes en voeg de koolreepjes toe aan het gehakt en roer goed door. Herhaal dat met de rest van de kool. Strooi er wat zout (ongeveer een theelepel) over en laat het kool-gehakt mengsel zachtjes pruttelen tot de kool zacht is. Proef even en breng indien nodig op smaak met (meer) zout en/of peper.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Verwarm de melk even in de magnetron (of in een steelpannetje) en giet de warme melk bij de aardappelen. Stamp met een pureestamper tot puree.


Vet een grote ovenschaal in en doe het gehakt-koolmengsel onderin de  ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover en strijk glad. Strooi de geraspte kaas over de aardappelpuree en strooi daar paneermeel over. Snij de boter in kleine stukjes en verdeel die over de paneermeel.


Zet de schaal in de oven voor ongeveer 15-20 minuten tot de bovenkant mooi bruin is.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Langedijker koolschotel

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Bigos – Poolse stoofschotel met zuurkool uit de slowcooker

Rodekoolschotel van Loes

Boerenkool met brie en rauwe ham

Geroerbakte Chinese kool met speklapjes in ketjapsaus

Wittekoolstamppot met blauwe bessen

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *