Op dinsdag heb ik meestal niet zo veel tijd om te koken: ik heb een volle werkdag, natuurlijk de reistijd van en naar Utrecht en ‘s avonds heb ik schilderles. Daarom had ik een slowcooker maaltijd bedacht. De avond van te voren had ik al alle voorbereidingen gedaan: de ingediënten foto gemaakt en het vlees en de groenten gesneden en aangebakken. En daarna alles in kommen in de koelkast gezet. De volgende ochtend vroeg heb ik alles in de slowcooker gedaan en trok ik om tien over zes de voordeur achter me dicht om naar de bushalte te gaan. Toen ik eind van de dag thuiskwam, stond er een heerlijke maaltijd op me te wachten! 
Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat de kinderen het “niet zo” vonden. Ik had uit voorzorg al niet verteld dat er zuurkool in zat. Wat we eten? Poolse koolschotel, met van dat suddervlees, weet je wel? Zoonlief hoefde het na één hap al niet meer: “te zuur”. Dochterlief zat er argwanend met haar vork in te prikken, en durfde pas een hap te nemen toen ik eerlijk (inclusief de zuurkool!) zei wat er allemaal in zat. Ze heeft daarna het meeste opgegeten. Alleen de champignons heeft ze eruit gevist.
Dit recept heb ik járen geleden gekregen van een goede vriendin. Zij had het op haar verjaardagsfeestje gemaakt en ik vond het heerlijk. Al was haar versie wel een stuk pittiger dan de mijne, want zij had er -volgens familierecept- twee spaanse pepers door. Maar die heb ik, om het niet te pittig te maken, weggelaten en vervangen door piment en een theelepel witte peper.

Ingrediënten
500 gram riblappen
100 gram gerookte spekreepjes
3 uien
500 gram zuurkool
1/2 witte kool
1 bol knoflook
1 rode + 1 gele paprika
1 schaaltje pitloze gedroogde pruimen
1 bakje champignons
1/2 zakje eekhoorntjes brood (7,5 gram)
2 laurierblaadjes
3 kleine blikjes tomaten puree
1/4 liter rode wijn
150 gram Chorizo worst in plakjes
1 bouillontablet (kip)
1 theelepel witte peper
5 pimentbessen
boter, olie
stokbrood

Bereiding
Knip of snij de riblappen in stukken. Pel de uien en snij in stuken. Maak de champignons schoon en snij in plakjes. Knip het eekhoorntjesbrood in kleine stukjes en week die een kwartiertje in gekookt water. Snij de harde kern uit de kool en snij de kool in reepjes. Pel de knoflooktenen en snij ze in grove stukken.

Verhit een klont boter in een braadpan en bak daarin het rundvlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart in een kom. Als je het hele gerecht op één dag maakt (en niet, zoals ik, alles een dag van te voren voorbereid) doe dan alle ingrediënten direct in de slowcooker, in plaats van in kommen. Bak de spekreepjes aan, en doe ze -als ze bruin zijn- bij het rundvlees in de kom. Bak de plakjes chorizo even kort aan en doe bij het andere vlees in de kom.

Doe wat nieuwe boter in de pan en bak de uien en de champignons. Als de ui glazig is, doe dan de kool erbij en en bak even aan tot de kool zacht begint te worden. Doe het champignon-ui-kool mengsel in een andere kom dan het vlees. Bak tot slot de stukjes knoflook even aan en doe bij de andere groenten in de kom. Haal het eekhoorntjesbrood uit het weekwater en doe bij de groenten en de champignons in de kom.
Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snij ze in stukjes. Doe hier de pruimen bij.


Dek alles af en zet het in de koelkast tot je de slowcooker gaat vullen en aan gaan zetten.

Doe de zuurkool in een vergiet, spoel af onder de kraan en laat even uitlekken.
Maal de pimentbessen fijn in een vijzel.

Vet de schaal van de slowcooker in met olie. Doe het voorgebakken vlees, de voorgebakken groenten, de zuurkool, de pruimen en stukjes paprika en de tomatenpuree in de schaal. Verkruimel de bouillontablet erover en strooi de piment en de witte peper erover. Giet de rode wijn erover en voeg nog en 1 dl water toe. Schep alles om en steek de laurierblaadjes ertussen.

Zet de slowcooker aan op “laag” en laat lekker lang (minstens 6 uur) op staan.
Serveer met stukken stokbrood!

Eet smakelijk!

NB: Het was wel te veel voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Ik denk dat ik van wat er nog over is, overmorgen nog een ovenschotel maak, met aardappelpuree erover.