Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

door | 5 okt 2019 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, oven, ovenschotel, recept, rund, vlees

Terwijl wij frietjes eten, zet ik jullie even een gerecht van een paar dagen geleden voor… We hebben vandaag een nieuwe vaatwasser gekregen, want de oude (volgens het bonnetje dat onder het paneel geplakt zat was hij ruim 25 jaar oud) deed het écht niet meer. Maar mijn keuken is dus wel een chaos, nu. Ik kan bijna niet wachten tot hij het doet (want dat met de hand afwassen was ik hééééél snel zat), maar nu staat mijn aanrecht hartstikke vol. Niet alleen met afwas die wacht op een werkende vaatwasser, maar ook met de inhoud van het aanrechtkastje én allerhande gereedschap.
Deze zuurkoolschotel aten we afgelopen week. Ik had het al een paar keer “opgeschoven”: dat wil zeggen, ik was al een paar keer eerder van plan om het díe week te maken, maar dat het er toch niet van kwam.
En nu wilde ik eindelijk dit gerecht maken, en toen had ik géén idee meer waar het recept nou ook alweer in stond… Meestal schrijf ik dat er wel bij in mijn boodschappen-schriftje, want het is niet de eerste keer dat ik dat niet meer wist, maar dat had ik dit keer niet gedaan en ik heb me werkelijk rót gezocht. Uiteindelijk vond ik het recept met behulp van Google in twee AH kookschriften (deze en deze). Dus waarschijnlijk heb ik ‘m een keer uit een Allerhande gescheurd. Maar waar dat blaadje nu is gebleven… géén idee.
Het was een onwijs lekkere ovenschotel! Zelfs Free vond ‘m lekker, terwijl die toch normaal wel piept als we zuurkool eten. En zelf vond ik ‘m veel lekkerder dan een zuurkoolschotel met ananas, appel of banaan.
Dus eh: aanrader!

Ingrediënten
1 kilo aardappelen
200 ml melk
1 pak zuurkool (500 gram)
1 pond rundergehakt
1 grote pot kersen zonder pit (ik heb Morellen genomen)
1 ui
125 gram spekjes
1 eetelepel liquid spice blend smokey paprika (of 1 eetlepel paprikapoeder)
1/2 theelepel kaneel
nootmuskaat
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappelen en snij in stukken. Kook de aardappelen gaar in ruim water. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn (even in prikken!). Verwarm de melk even een minuutje in de magnetron en giet bij de gekookte aardappelen. Stamp met een pureestamper tot een puree.

Verhit een braadpan en bak daarin de spekjes uit. Pel en snipper de ui en fruit die even met spekjes mee aan.

Laat de zuurkool even uitlekken en doe dan bij de spek en ui in de pan. Roer goed door. Giet er een (half) kopje water bij en laat met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.

Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en bak daarin het gehakt rul. Voeg de paprika spice blend en kaneel toe en rasp er wat nootmuskaat toe.


Giet de kersen af en voeg die aan het gehakt toe.

Roer het gehakt-kersen-mengsel door de zuurkool.

Vet een ovenschotel in met wat olijfolie. Doe de aardappelpuree onderin en verdeel het zuurkool-mengsel er over. Zet even in de voorverwarmde oven tot de bovenkant begint te kleuren.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *