“Lasagne” van girasoli en spitskool

door | 6 okt 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, oven, ovenschotel, pasta, recept, vegetarisch

Girasoli betekent zonnebloemen in het Italiaans. Maar in deze “lasagne” zitten natuurlijk geen zonnebloemen, maar gevulde pasta in de vórm van zonnebloemen. Als je dit gerecht gaat maken, dan hóeft het uiteraard niet persé girasoli te zijn, hè? Je kunt ook ravioli of tortellini of een andere gevulde pasta gebruiken. Ik wil je wél aanraden om een koelverse pasta te kiezen, want die zijn echt véél lekkerder dan de gedroogde. En kies gewoon een vulling die je lekker vindt. Ik heb voor drie verschillende soorten gekozen: tomaat-mozzarella, 3-kazen, en pesto-parmigiano reggiano. Het leuke is dat dan elke hap een verrassing is. Maar als je helemaal dol bent op één specifieke soort, dan kun je natuurlijk de ovenschotel met alleen díe soort maken.
Ik weet niet meer waar ik het idee van spitskool in lasagne tegenkwam… In eerste instantie had ik daar een beetje mijn twijfels over. Zou dat wel bij de lasagna passen? Maar op zich wel een goede manier om genoeg groenten binnen te krijgen, dus vooruit dan maar… Maar het paste er verbazingwekkend goed bij!

Ingredienten
750 gram verse gevulde pasta (ik heb girasoli gekozen in de smaken tomaat-mozzarella, 3-kazen, en pesto-parmigiano reggiano)
2 uien
3 tenen knoflook
2 blikken tomatenblokjes
1 spitskool
1 bol mozzarella
125 gram geraspte kaas
2 eetlepels Italiaanse kruiden
1 theelepel Siciliaanse kruiden
4-5 eetlepels magere kwark
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit daarin de ui en knoflook even aan. Als de ui glazig is, voeg dan de tomatenblokjes en de kruiden toe. Laat op een laag pitje lekker lang doorpruttelen en inkoken.


Maak de spitskool schoon: snij de kool doormidden en snij de stronk weg. Snij de kool in reepjes en doe die in een vergiet. Spoel de kool onder de kraan en laat even uitlekken in het vergiet. Verhit in een pan een scheut olie en bak daarin de kool aan. Doe de kool eventueel in porties in de pan en doe de volgende portie er pas in als de vorige geslonken is. Strooi er wat zout en peper over.


Breng een grote pan water aan de kook en kook daarin -volgens de aanwijzing op de verpakking- de gevulde pasta gaar (mijn girasoli had 3-4 minuten nodig). Als de pasta gaat drijven, dan is ie gaar. Schep de pasta uit de pan in het vergiet.


Vet een grote ovenschaal in met een beetje olijfolie. Doe een schep tomatensaus onderin de ovenschaal en bedek de bodem van de schaal ermee. Leg daar de spitskool op.

Leg daar de gevulde pasta op. Verdeel de kwark over de pasta en smeer voorzichtig uit met de bolle kant van een lepel.

Strooi daar de geraspte kaas over. Scheur de bol mozzarella in stukjes en verdeel die over de ovenschaal.


Zet de schaal “lasagne” in de oven tot de kaas is gesmolten en mooi begint te kleuren.

Eet smakelijk!

NB: Voor mijn dagelijkse lezers nog even een update over onze nieuwe vaatwasser: hij staat en hij doet het als een tierelier, hoor! In eerste instantie dachten we dat ‘ie niks deed, zo stil is hij! Hartstikke blij mee!!!

2 Reacties

 1. Marion

  Hallo,
  Vraagje: wanneer doe je de kruiden erbij?

  Antwoord
 2. Elleny

  Hai Marion,
  de kruiden voeg ik meteen samen met de tomatenblokjes toe.
  Later kan ook wel, hoor, maar als je ze lekker mee laat pruttelen, dan kunnen ze lekker lang hun smaak afgeven.
  Eet smakelijk, alvast!
  Groetjes,
  Elleny

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *