Boerenkool met brie en rauwe ham

door | 25 feb 2019 | aardappel, avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kaas, recept, stamppot, toogoodtogo, varken, vlees

Het is eigenlijk niet echt boerenkool-weer, nu het zo lekker zonnig is, natuurlijk, maar er zat  boerenkool in mijn Too Good To Go pakket. Waarschijnlijk júist omdat het weer een beetje lente-weer wordt en men niet zo’n trek meer heeft in boerenkool. 
In mijn Koken in Langedijk kookboekje vond ik dit recept: stamppot boerenkool met brie en rauwe ham.
Nou, dat klonk wel… eh… bijzonder… Maar ik wilde wel eens wat anders met die boerenkool, dus heb ik ’t gewoon geprobeerd!
En ik moet zeggen: dit is dus echt ongelooflijk lekker!!! In eerste instantie mopperden de kinderen een beetje toen ze hoorden dat het niet gewoon boerenkoolstamp met spekjes en worst zou worden. Maar toen ze het eenmaal hadden geproefd waren ze om, hoor! Ze vonden het lekker. En ik vond het zelf ook enorm geslaagd, eigenlijk…  

Ingrediënten
1 pond gesneden boerenkool
1 kilo aardappelen
200 gram brie
150 gram rauwe ham (licht gerookt)
25 gram boter
150 ml melk
nootmuskaat
zout en peper

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Spoel even af en doe ze in een grote pan. Leg de gesneden boerenkool erbovenop en strooi er zout over. Breng de aardappelen en boerenkool aan de kook, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Kook de aardappelen en boerenkool in ongeveer 20 minuten gaar.
Snij intussen de brie in blokjes, en knip de rauwe ham in reepjes.
Giet de aardappelen en boerenkool af en doe het klontje boter erbij in de pan. Stamp de aardappelen en de boerenkool goed door elkaar. Verwarm de melk een minuutje in de magnetron (of een steelpannetje) en giet de warme melk bij de gestampte aardappelen.Roer goed door.
Schep de blokjes brie en de hamreepjes door de stamppot.
Breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *