Spaghetti Carbonara

door | 18 jan 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, pasta, recept, snel, varken, vlees

Vandaag nog één heerlijk recept. Maar ik weet even niet óf en hoe vaak ik komende week kan bloggen. Vanaf morgen ga ik namelijk een weekje naar mijn moeder om haar te helpen verhuizen. Ze verhuist van ons ouderlijk huis naar een appartement in hetzelfde dorp. Eerst alles inpakken. Het meeste uitzoeken en wegdoen hebben we de afgelopen maanden al gedaan. Op de verhuisdag zelf komt *gelukkig* een verhuisbedrijf helpen. En daarna nog een paar dagen helpen uitpakken. De keukenspullen pakken we natuurlijk als laatste in, maar ik denk niet dat ik de tijd of energie heb om uitgebreid te koken en foto’s te maken. Dus ofwel ik blog even een weekje niet, óf ik zet jullie wat “ingeblikte maaltijden” voor. Natuurlijk geen écht blikvoer, maar maaltijden die we de afgelopen tijd hebben gegeten, en waar ik wél foto’s van heb gemaakt, maar die ik nog niet op mijn blog had gezet. 
Man en kinderen laat ik een weekje aan hun lot over. Ik denk dat die de hele week friet, afhaal-Chinees, broodjes kebab, kant&klaar lasagne en uitsmijters enzo eten. Ach, daarna waarderen ze vast mijn kooksels weer éxtra… 
Maar zoals gezegd, vandaag nog een heerlijk gerecht: Spaghetti carbonara. De kinderen zijn allebei gék op spek. Als ergens spek doorzit, moet ’t héél gek gaan willen ze ’t niet lekker vinden. Als ik heel eerlijjk ben kan ik ze ook carbonara uit een potje of een pakje of een instant-versie voorzetten. Maar déze vonden ze wel echt héééérlijk. Ik heb dit recept uit De Metro, maar het komt uit Jamie’s Italië. Het is de -volgens Jamie- échte Carbonara. Niet de nep-versie met room. Maar alleen met spek, ei en kaas. 
Dat broodkruim, dat kende ik nog niet. Maar dat is héérlijk erbij. En ik heb er een simpele tomaten-salade bij gedaan, voor de vitamientjes: gewoon van verschillende soorten tomaten met wat zout en peper (zonder dressing – dan eten ze ’t beter).

Ingrediënten
400 gram Spaghetti
150 gram gerookte spekreepjes
3 eieren
1 theelepel versgemalen peper
100 gram parmezaanse kaas
3 oude, witte boterhammen
7,5 gram eekhoorntjesbrood (1/2 zakje)
een paar takjes verse rozemarijn

Bereiding
Doe een klein handje van de spekreepjes (ongeveer30-40 gram), samen met het eekhoorntjesbrood in de keukenmachine. Rits de naaldjes van de rozemarijn en doe die erbij. Maal even tot alles fijn begint te worden. Scheur dan het brood in stukken en doe dat bij de spek, rozemarijn en eekhoorntjesbrood in de keukenmachine. Maal tot grove kruimels.


Zet een koekenpan op matig vuur en rooster daarin (zonder boter of olie!) het broodkruim. Roer regelmatig om. Dit gaat héééééérlijk ruiken! Als het broodkruim knapperig en goudbruin is, haal dan de pan van het vuur.

Rasp de parmezaanse kaas met een blokrasp. Je kunt natuurlijk ook geraspte parmezaanse kaas kopen, maar geloof me: als je de kaas zélf raspt dan zit er véél meer smaak aan!!!

Kook de pasta, volgens de aanwijzing op de verpakking, in ruim kokend water gaar.

Bak het spek, zonder toegevoegd vet, in een braadpan aan. Strooi de peper erover heen. Bak tot het spek goudbruin is. Kluts ondertussen de eieren los. Roer 3/4 van de parmezaanse kaas door het geklutste ei.
Schep de spaghetti, als die gaar is, met een tang uit de pan, bíj de gebakken spekreepjes. Roer de pasta en de spekreepjes (en het bakvet) goed door elkaar. Neem dan de pan van het vuur en wacht een paar minuten, anders zou het ei direct stollen.
Na een paar minuten, roer je het ei-kaas-mengsel erdoor. Roer de pasta en het ei-kaas-mengsel goed door elkaar.

Schep op een bord, strooi er wat broodkruim en parmezaanse kaas over. Nog een beetje tomaten (of andere) salade erbij.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *