Spaghetti Bolognese met Tempeh

door | 16 okt 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, pasta, recept, saus, vegetarisch

Ik lag vanmorgen nog op bed toen ik een mailtje kreeg van Billy. Niet persoonlijk, natuurlijk, maar ik ben geabonneerd op zijn nieuwsbrief van leukegeit.nl*. Hij heeft een Online Tempeh workshop gemaakt en die is vandaag online gekomen! Tempeh… dat heb ik nou nog nooit gegeten! Jullie wel? Ik weet dat het een vegetarisch product is, en dat het gemaakt is van gefermenteerde sojabonen, maar eerlijk gezegd loop ik er met een boog omheen in de supermarkt. Billy omschrijft het als “Het ziet eruit als piepschuim, voelt als rubber en ruikt naar muurverf”. Dat is inderdaad wel zo’n beetje de indruk die ik ervan had… Maar hij heeft nu een online cursus, om je te leren tempeh lekker te bereiden!

Nou, ik dacht er geen twee keer over na en heb me meteen aangemeld!** De rest van de ochtend heb ik zijn online workshop gevolgd. En bij het ene na het andere recept-filmpje dacht ik “Oooh ja! Díe ga ik maken!” Uiteindeljik viel mijn keuze voor vandaag op de “pulled tempeh”, dan lijkt het een beetje op gehakt. En dat heb ik in onze oude vertrouwde tomaten-saus voor bij de spaghetti verwerkt. Een beetje een instap-modelletje, zeg maar…
Ik heb vanmiddag boodschappen gedaan en een flink blok tempeh gekocht. En vanavond hebben we voor het eerst tempeh op! Groot succes! Zowel man als kinderen vonden het héérlijk! En ikzelf ook! Dus de introductie is geslaagd! Uiteindelijk wil ik natuurlijk álle varianten maken die Billy heeft voorgedaan in zijn cursus. Ik moet me inhouden, maar ik zal jullie (en vooral Edwin en de kinderen) niet elke dag Tempeh voorzetten. Al heb ik later deze week wél nog een gerecht met Tempeh in de planning (tempeh gemarineerd met pindasaus door de nasi), want ze verkopen in onze supermarkt blokken Tempeh van 400 gram en ik had maar 200 gram nodig…
Ik geniet nog even na… Dat ik Tempeh heb klaargemaakt en dat het nog lekker was ook. Dat voelt toch een beetje als vegetarisch-koken-voor-gevorderden!

Ingrediënten
200 gram Tempeh
1 (rode) ui
2 bollen solo knoflook (of 4 gewone tenen knoflook)
1 courgette
2 stengels bleekselderij
2 wortelen
1 blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
2 eetlepels Italiaanse kruiden
1/2 theelepel Siciliaanse kruiden
50 gram Grana Padano
400 gram spaghetti
olijfolie
zout

Om de Tempeh op smaak te brengen
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel sriracha saus (of bijv chilisaus of sambal)
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel oregano
1/2 theelepel salie
1/2 theelepel tijm

Bereiding
Snij de tempeh in plakken en stoom die, in een stoommandje, een minuut of tien. Door de tempeh te stomen zou de bittere smaak minder worden. Haal de het stoommandje uit de pan en laat de tempeh afkoelen.
Maak intussen de groenten schoon. Was de courgette, snij de kapjes af en snij in kleine blokjes. Snij de wortel in plakjes en vervolgens in kwarten. Pel en snipper de ui. Snij de stengels bleekselderij in de lengte in repen en snij de stengels dan in stukjes.

Verkruimel de tempeh door het met je vingers uit elkaar te trekken. Doe in een koekenpan 250 ml water en doe daar de sojasaus, sriracha saus, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, oregano, salie en tijm bij. Roer even door en doe dan de stukjes tempeh erbij. Breng aan de kook en laat de saus inkoken (dit ruikt al veelbelovend!!!).

Als al het vocht is opgenomen/verdampt, voeg dan ongeveer een eetlepel olijfolie toe en bak nog een minuut of vijf aan, terwijl je blijft roeren. Haal dan de pan van het vuur en zet apart.

Tijd om te tomatensaus te gaan maken. Verhit in een braadpan een scheut olijfolie en fruit daarin de gesnipperde ui aan. Pers, als de ui zacht is, de knoflook erboven uit en fruit die ongeveer een minuut mee, voor je de courgette-, wortel- en bleekselderijstukjes toevoegt. Roerbak de groenten een paar minuten mee en voeg dan de Italiaanse kruiden, de Siciliaanse kruiden en de tomatenpuree toe.

Voeg tot slot het blik tomatenblokjes en nog een kwart blik water toe en breng aan de kook. Laat lekker even doorpruttelen.
Kook intussen de spaghetti gaar in ruim kokend water met zout. Giet de spaghetti af als ie gaar is.

Roer de helft van de grana padano en de tempehbrokjes door de tomatensaus. Breng de saus op smaak met wat zout en voeg -als de saus te dik is- een beetje water toe. Kook nog even kort door.

Schep de spaghetti op en daarover een lekkere schep tomatensaus met tempeh. Strooi er wat grana padano over en garneer eventueel met een blaadje basilicum.
Eet smakelijk!

* Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het heeft echt genant lang geduurd voor het kwartje bij mij viel dat leukegeit een woordspeling is op “leukigheid”…

** O, misschien krijgen jullie de indruk dat deze blogpost “gesponsord” is door leukegeit, ofzo. Maar dat is echt niet zo. Ik heb gewoon (net als anderen) betaald voor die workshop en ik ben er écht super enthousiast over! Ik hou er van als ik iets nieuws probeer en het nog lukt ook!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *