Jamkoekjes

door | 31 mrt 2019 | geen categorie

Vanmiddag heb ik koekjes gebakken met zoonlief. Hij koos deze “jamkoekjes” uit, uit De Kinderkookbijbel. We begonnen vol goede moed: alle ingrediënten afgewogen, deeg gekneed, deeg half uur in de koelkast, deeg uitrollen, vormpjes uitsteken…  Zo’n vormpje uitsteken dat ging nog wel. Maar het deegje vervolgens van het werkblad óp de bakplaat leggen, dat was hartstikke moeilijk. Zie dan je uitgestoken vormpje, en dan vooral dat gát in het midden, maar eens in vorm te houden… Na drie vervormde sterren was zoonlief er een beeeeeetje klaar mee… We zijn geswitched naar een rond gat, in plaats van een ster. Dat ging beter!
Toen ze afgekoeld waren hebben we ze gevuld. Zoet koekje, zoete botercreme, zoete jam! Het glazuur springt bijna van je tanden. Maar ’t is natuurlijk wél lekker. En zijn ze (toch nog!) mooi geworden, of wat?

Ingrediënten
225 gram bloem
175 koude boter
130 gram fijne kristalsuiker
1 eierdooier
4 eetlepels jam (bijv aardbeien- of abrikozenjam)
50 gram boter op kamertemperatuur
90 gram poedersuiker

Bereiding
Snij de koude boter in blokjes. Doe deze boter, samen met de bloem in de keukenmachine en meng tot het korrelig is. Doe dan de suiker en de eierdooier erdoorheen tot er een deegbal ontstaat.


Kneed het deeg met de hand verder tot het een glad deeg, egaal deeg is. Maak er een bal van en verpak die in keukenfolie. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestuif het werkblad met bloem en leg daar de deegbal op. Bestrooi het deeg ook licht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter. Steek er rondjes uit. Steek uit sommige rondjes nog een vormpje uit het midden (wij deden sterren en later -omdat die sterren hartstikke moeilijk in vorm te houden waren- rondjes). Leg de rondjes en de rondjes-met-een-gat op de bakplaat. Bak de koekjes in 12 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat de koekjes en de bakplaat een beetje afkoelen en bak dan de volgende lading. Laat alle koekjes afkoelen.
Maak dan de botercreme door de zachte boter (de boter op kamertemperatuur) met de poedersuiker en twee eetlepels water door elkaar te prakken.


Smeer met een lepeltje wat botercreme op de hele koekjes. Doe er een koffielepel jam op, in het midden, en leg daar voorzichtig een koekje-met-een-gat op. Duw voorzichtig een beetje aan, zodat de jam door het gaatje komt.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *