Kweeperenjam

door | 20 okt 2019 | Hollands, recept, zoet

Of ik interesse had in een portie kweeperen? Een vriendin heeft namelijk een kweeperenboom in haar tuin en ze heeft een súper grote opbrengst. Nou, grááág! En zo kreeg ik vrijdag een flinke tas met enórme kweeperen.

Op mijn zoektocht naar leuke kweepeer-recepten kwam ik op de website kweepeer.nl Op die site kun je allerlei leuke kweepeer-recepten vinden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor gewoon jám. Misschien een beetje afgezaagd, maar zo kan ik er weet-ik-hoe-lang van genieten!
Ere wie ere toekomt: mijn recept is een mengelmoes van de recepten op kweepeer.nl, de website van Van-Gilse en Kooktijdschrift.

Ingrediënten
(ruim) 1 kilo kweeperen
1 kilo geleisuiker
4 koppen water
1 citroen
1/2 vanillestokje
2 handjes blanke amandelen

Bereiding
Breng een grote pan met water aan de kook, om daarin de jampotjes en de deksel in uit te koken.
Was de kweeperen goed en snij eventuele beschadigingen weg. Snij de kweeperen in kwarten en snij het klokhuis, de steelaanzet en het kroontje weg. Rasp de kweeperen met behulp van een keukenmachine. Het wordt afgeraden om het met de hand te doen, want de peren zijn nogal stug.
Snij de citroen doormidden en pers ‘m uit. Snij het halve vanillestokje in de lengte doormidden (zodat het merg vrijkomt).

Doe de geraspte kweeperen in een grote pan, samen met 4 koppen water, de geleisuiker, het doorgesneden vanillestokje en het citroensap. Rasp wat van de citroenschil af, boven de pan. Roer goed door, doe dan de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat de kweeperen vervolgens op een laag pitje lekker lang pruttelen. Ik heb de jam ruim twee uur op laten staan.

Na verloop van tijd begint te jam práchtig rood te worden en als het mengsel bijna jam-dikte heeft is het goed.
Hak in de tussentijd de amandelen fijn en voeg die tegen het einde van de kooktijd toe.

Doe de jam in de schoongemaakte jampotjes. Ik heb daar een heel fijne trechter voor, anders zal het nogal een kliederwerkje zijn. Vul de potjes tot net onder de rand.

Doe de dop erop en draai deze goed dicht, met een (schone) theedoek dan brand je je vingers niet. Zet de jampotjes nu op hun kop op een schone theedoek.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *